Европейската централна банка обяви днес, че повишава трите си основни

...
Европейската централна банка обяви днес, че повишава трите си основни
Коментари Харесай

ЕЦБ с ново агресивно повишение на основните лихви, до 14-годишен връх

Европейската централна банка разгласи през днешния ден, че покачва трите си съществени лихви с нови 50 базисни пункта, защото " инфлацията ще остане прекомерно висока прекомерно дълго ". Това е третото следващо нарастване на лихвите с по 0,50%, с което лихвите в еврозоната доближиха най-високи равнища от края на 2008 година насам. Днешното следващо покачване на главните лихви е в сходство с решимостта на ЕЦБ да обезпечи навреме връщане на инфлацията към средносрочното целево ниво от 2%, показва Европейската централна банка, заяви БНР.

Лихвите по главните интервенции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно облекчение и депозитното облекчение бяха нараснали надлежно до 3,5%, до 3,75% и до 3,00%, като решението влиза в действие от 22-ри март 2023 година.
 Фед увеличи лихвите, същият ход се чака и от ЕЦБ
Фед увеличи лихвите, същият ход се чака и от ЕЦБ

Прогнозира се ЕЦБ да бъде по-умерена, само че въпреки всичко да анонсира лихвено покачване от 50 базисни пункта

" Засилената неустановеност удостоверява какъв брой е значимо бъдещите решения на Управителния съвет по паричната политика да се вземат въз основа на данните. Те ще се дефинират от оценката му на вероятността за инфлацията въз основа на постъпващите стопански и финансови данни, динамичността на главната инфлация и силата на трансмисионния механизъм на паричната политика ", уточни след края на съвещанието си ЕЦБ.

Относно " турбуленциите " в световния банков бранш през последните дни, ЕЦБ акцентира, че следи деликатно настоящето напрежение на финансовите пазари и има подготвеност да реагира, както е належащо, с цел да резервира ценовата и финансовата непоклатимост в еврозоната.
 Швейцарската национална банка ще помогне на „ потъващата “ крупна банка Credit Suisse
Швейцарската национална банка ще помогне на „ потъващата “ крупна банка Credit Suisse

Вчера най-големият вложител във втората по величина швейцарска банка отхвърли да й даде ликвидност, и акциите й се сринаха с над 24%

При настъпване на сериозното състояние при започване на седмицата при втората по величина швейцарска банка  Credit Suisse  -   чиято кулминационна точка бече през вчерашния ден - имаше догатки от някои интернационалните финансисти, че през днешния ден ЕЦБ ще увеличи главните лихви с 25 базисни пункта - което обаче не се случи. 

" Банковият бранш в еврозоната е резистентен и се отличава със мощни финансови и ликвидни позиции. Във всеки случай, инструментариумът на политиката на ЕЦБ е изцяло приспособен да обезпечи ликвидна поддръжка на финансовата система в еврозоната, в случай че се наложи, и да резервира гладкото действие на трансмисионния механизъм на паричната политика ", показват от ЕЦБ.
 Намеренията на ЕЦБ за равнищата на главните лихви
Намеренията на ЕЦБ за равнищата на главните лихви

При избрани условия има възможност инфлацията в еврозоната да падне под 3% в края на годината
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР