Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще запази без промяна основните

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще запази без промяна основните
Коментари Харесай

ЕЦБ може за пръв път от 16 месеца да запази лихвите без промяна

Европейската централна банка (ЕЦБ) евентуално ще резервира без смяна главните лихви на днешното си съвещание в Атина за пръв път след 10 следващи нараствания, защото понижаването на инфлацията в еврозоната не й оставя различен избор, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Франс прес.

През септември ЕЦБ увеличи лихвите след полемика, останала напрегната до последния миг на фона на изпитващата проблеми стопанска система и спадаща инфлация.

Основната рента по депозитите, която е референтна за кредитирането в еврозоната, бе нараснала до исторически високо ниво от 4 на 100.

Няма подозрение обаче, че високопоставените лица от франкфуртската институция ще запазят този път статуквото във връзка с лихвата, считат икономисти.

Президентката на ЕЦБ Кристин Лагард отхвърли да каже през септември дали пикът на тази невиждана траектория на покачване на лихвите, почнала през юли 2022 година, е доближат. Тя обаче загатна, че цикълът е към края си.
Равнището на лихвите към този момент е такова, че, " в случай че бъдат поддържани за задоволително дълъг интервал ", те ще допринесат " уверено " за връщането на инфлацията " допустимо най-скоро " до заложената цел от 2 на 100, съобщи Лагард в неотдавнашно изявление.

Рискът от спора в Близкия изток

Икономическите данни, оповестени през последните седмици, са в интерес на запазването на лихвите непроменени предвид на слабата икономическа интензивност, която води до стесняване на брутния вътрешен артикул в еврозоната през третото тримесечие.

Инфлацията също се намали изненадващо - от 5,2 на 100 през август до 4,2 на 100 през септември на годишна основа, и по този начин се върна на равнището си от октомври 2021 година

Въпреки това " рисковете инфлацията още веднъж да стартира да нараства остават и даже се усилват " поради рецесията в Близкия изток, която към този момент увеличи цените на петрола и газа. Това съобщи основният икономист на немската държавна банка Ка еф Ве (KfW) Фрици Кьолер-Гайб.

Въпросът с бъдещето покачване на заплатите, което може да подхрани инфлацията, също има значимо значение.

Друга причина за запазването на лихвите без смяна е високата рентабилност на облигациите, която способства за стягането на финансовите условия за стопанската система.

Лагард би могла да се възползва от случая, с цел да призове страните към по-строга бюджетна политика, която да спомогне за намаление на лихвите и да смекчи напрежението във връзка с доходността на държавните облигации, най-много италианските.

От пауза към плато

С всички нови фактори на неустановеност, които са на масата " през последните 16 месеца няма по-добър миг от този ЕЦБ да направи пауза в покачването на лихвите ", обобщава обстановката икономистът от Ай Ен Джи (ING) Карстен Бжески.

Октомврийското известие на ЕЦБ за лихвите обаче ще остане " фокусирано върху нуждата от запазването на високите лихви за дълъг интервал от време ", уточни Фабио Балбони, икономист от Ейч Ес Би Си (HSBC).

Това значи, че Лагард ще резервира " отворена опцията за бъдещи нови покачвания на лихвите ", съгласно Джак Алън-Рейнолдс от " Кепитъл икономикс " (Capital Economics).
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР