Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще намали основните си лихвени

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще намали основните си лихвени
Коментари Харесай

Кога ЕЦБ ще започне снижаване на основните лихви

Европейската централна банка (ЕЦБ) евентуално ще понижи главните си лихвени проценти това лято. Това съобщи президентът на ЕЦБ Кристин Лагард в изявление за Bloomberg в Давос.

" Бих споделила също, че това е евентуално ", споделя Лагард в отговор на въпроса, дали сходен ход ще бъде подсилен от болшинството от членовете на Управителния съвет на ЕЦБ.

" Трябва да бъда сдържана в изявленията в този момент, защото постоянно споделяме, че решенията ни зависят от статистическите данни. Високото равнище на неустановеност продължава и има някои стопански индикатори, които към момента не са се открили на равнището, на което бихме желали те да бъдат ", отбелязва тя.

Към края на пролетта се чака ЕЦБ да има задоволително данни за трендовете при заплатите в еврозоната, с цел да се разбере фактически ли темпът на инфлацията понижава, уточвява Лагард.
 Решението на ЕЦБ за главните лихви на последното за годината съвещание
Решението на ЕЦБ за главните лихви на последното за годината съвещание

Мотивите на банката

В края на предходната седмица " играчи " на финансовите пазари бяха уверени, че европейският регулатор ще понижи главните лихви шест пъти с по 25 базисни пункта тази година, отбелязва Bloomberg. В момента обаче те са уверени за пет понижения на лихвите и правят оценка с 60% вероятността за шесто. Очакванията са първото понижение на главните лихви да бъде през април.

По думите на Лагард, на управлението на ЕЦБ са нужни повече данни, с цел да има сигурност, че инфлацията е под надзор.

" Ние сме на прав път, инфлацията се движи към 2%, обаче до момента в който не сме уверени, че тя ще се задържи на това равнище в средносрочна вероятност - а към този момент нямаме данни подкрепящи на тази убеденост - към момента не бих оповестила " победа ", разяснява още Лагард.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР