Европейската централна банка (ЕЦБ) се нуждае от още поне две

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) се нуждае от още поне две
Коментари Харесай

Централните банки готвят ново агресивно повишаване на лихвите

Европейската централна банка (ЕЦБ) се нуждае от още най-малко две " обилни " нараствания на лихвените проценти, с цел да се доближи до равнище, което нито лимитира, нито подтиква стопанската система. Това съобщи пред Bloomberg членът на Управителния съвет на банката Клаас Нот, написа БНР.

Някои длъжностни лица от ЕЦБ към този момент алармираха, че избират да повторят нарастването от 75 базисни пункта от предишния месец, когато централните банкери вземат участие в идващото съвещание на 27 октомври.

Финансовите пазари правят оценка с възможност от цели 97%, че тогава ще има ново нападателно покачване на главните лихви в еврозоната със 75 базисни пункта.

Междувременно шефът на Европейската централна банка Кристин Лагард съобщи в сряда, че " Европа не е в криза ", обратно на рецензиите, ориентирани против ЕЦБ и макар " доста неприятни вести ".

Говорейки на годишната среща на членовете на Института за интернационалните финанси във Вашингтон, тя акцентира, че централните банки по света би трябвало по-скоро " да си сътрудничат ", а не " да се координират ", и че би трябвало да схванат, че решенията им имат странични резултати. Тя означи, че ограниченията на фискалната политика би трябвало да бъдат ориентирани към подкрепяне на най-уязвимите групи от обществото.

Изоставането в трансмисията на паричната политика към стопанската система и бизнеса би трябвало да се вземе поради, до момента в който централните банки се приготвят да вземат своите решения, акцентира още Лагард.

В момента ЕЦБ е в развой на нормализиране на паричната политика и повишението на лихвените проценти е най-подходящият инструмент за реализиране на това, сподели тя.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР