Европейската сметна палата (ЕСП) направи преглед на първоначалните действия на

...
Европейската сметна палата (ЕСП) направи преглед на първоначалните действия на
Коментари Харесай

ЕС се нуждае от повече правомощия - показва одит на ЕСП за борбата на ЕС с пандемията

Европейската счете палата (ЕСП) направи обзор на първичните дейности на Европейски Съюз за превъзмогване на рецесията, обвързвана с COVID-19 , и обърна внимание на някои провокации , пред които е изправен Европейски Съюз в подпомагането на ограниченията на публичното опазване на здравето на страните членки. Те включват основаване на подобаваща рамка за превъзмогване на трансгранични закани за здравето , улеснение на доставките на уместно съоръжение по време на рецесия и подкрепяне на създаването на ваксини.

Правомощията на Европейски Съюз в региона на публичното опазване на здравето са лимитирани . Европейски Съюз основно подкрепя координирането на дейностите на страните членки (посредством Комитета за здравна сигурност), улеснява възлагането на публични поръчки за здравно съоръжение (чрез основаване на рамкови контракти за взаимни публични поръчки) и събира информация/оценява опасности (посредством Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите — ECDC).

От началото на пандемията от COVID-19 Европейски Съюз предприе спомагателни дейности за разрешаване на незабавни въпроси за улеснение на доставките на здравно съоръжение и за продан на информация сред страните членки, както и за поощряване на тестванията и проучванията по отношение на лекарствени артикули и ваксини. Европейски Съюз отпусна 3 % от годишния си бюджет до 30 юни 2020 година за подкрепяне на ограничения, свързани с публичното здраве.

" За Европейски Съюз беше предизвикателство бързо да добави ограниченията , взети според формалните му пълномощия, и да поддържа дейностите на публичното опазване на здравето за битка с COVID-19 ", съобщи Жоел Елвингер — членът на ЕСП, отговарящ за правенето на прегледа. " Прекалено е рано за одит на настоящите дейности или за оценка на въздействието на обвързваните с COVID-19 начинания на публичното опазване на здравето в Европейски Съюз, само че от по този начин насъбрания опит могат да се извлекат поучения за възможна бъдеща промяна на пълномощията на Европейски Съюз в тази област ".

В одитен отчет от 2016 година Сметната палата към този момент акцентира някои недостатъци в потреблението на правната рамка на Европейски Съюз от 2013 година за битка със съществени трансгранични закани за здравето. Някои проблеми станаха трайни, като тези в региона на подготвеността и планирането.
 Европейски Съюз има цел: Договор за имунизационни документи до края на месеца, след това и по света
Европейски Съюз има цел: Договор за имунизационни документи до края на месеца, след това и по света

Иска и 70% имунизиране на възрастните в блока до лятото

За ECDC беше предизвикателство да ръководи навременността, качеството и изчерпателността на данните , получени от страните членки, а другите тактики на страните членки за наблюдаване и тестване затрудниха сравненията и оценките. ECDC предизвести, че е належащо да се извърши забележителна работа, за да се откри и укрепи едно солидно наблюдаване на демографска основа на COVID-19.

Ключово тестване за страните членки при оправянето с пандемията от COVID-19 бяха доставките на задоволително здравно съоръжение . Европейската комисия предприе редица ограничения, с цел да подкрепи страните членки да се оправят с това предизвикателство. Тези ограничения включват въвеждането на разрешителна скица за експорт, основаването на финансиран от Европейски Съюз стратегически запас от здравно съоръжение и персонални защитни средства, както и основаването на онлайн инструмент за намиране на сътрудници при възлагането на публични поръчки за здравно съоръжение.

Комисията също по този начин вкара рамкови контракти за взаимни публични поръчки за здравно съоръжение . Въпреки това за по-голямата част от медицинските си доставки страните членки използваха националните си канали за възлагане на публични поръчки.

Бюджетът на Европейски Съюз поддържа редица дейности, в това число научни проучвания по отношение на COVID-19 и предварителни съглашения за закупуване на ваксини. До средата на 2020 година Европейски Съюз целево отдели 4,5 милиарда евро за ограничения, свързани с публичното опазване на здравето , и усили обсега на разноските, възможни за финансиране по линия на политиката на доближаване, с цел да покрие обвързваните с COVID-19 разноски за публично опазване на здравето. Към 30 юни 2020 година усвояването на тези средства е към момента едва.

Към месец юни 2020 година от бюджета на Европейски Съюз са отпуснати 547 млн. евро за проучвания по отношение на създаването на проби, лекарствени препарати и ваксини за COVID-19. През първата половина на 2020 година Комисията отпусна също по този начин 1,5 милиарда евро, с цел да финансира предварителни съглашения за закупуване с редица основатели на ваксини за COVID-19.

За да се понижи присъщият риск, обвързван с създаването на ваксини , тактиката на Комисията беше да се концентрира към вложението в редица технологии и сдружения в региона на имунизациите . Тази тактика включва финансиране на проучвания по отношение на съмненията във връзка с имунизациите, както и за битка с дезинформацията , която може да подкопае триумфа на акции за всеобща имунизация.
 Европейски Съюз против злонамерени антиваксъри - имунитет против дезинформация
Европейски Съюз против злонамерени антиваксъри - имунитет против дезинформация

Факт: Ваксините са един от най-големите триумфи за публичното здраве
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР