Европейската сметна палата е започнала проверка как се строят финансираните

...
Европейската сметна палата е започнала проверка как се строят финансираните
Коментари Харесай

ЕС проверява построените в България пътища с европари

Европейската счете палата е почнала инспекция по какъв начин се строят финансираните с европейски средства пътища в България, Чехия, Полша и Испания, които са част от трансевропейската транспортна мрежа и би трябвало дa обезпечават съгласуваност в Общността, оповестяват от одитната институция, представени от Mediapool.
Тя ще наблюдава дали напредъкът на строителството на части от трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) в тези четири страни върви по проект. Ако пък има към този момент приключени пътища от тази мрежа, ще се наблюдава дали те се поддържат в положително положение.
Одиторите ще ревизират и дали отпуснатите средства за пътна съгласуваност обезпечават прогрес на страните членки към навременно довеждане докрай на мрежата и по-добра връзка на жителите в другите райони и сред страните членки.
В България измежду плановете, финансирани като част от тази мрежа, са лотове от автомагистрала "Струма " и прилежащият ѝ тунел "Железница ", Южната дъга на Софийския околовръстен път, редица първокласни, второкласни и третокласни пътища, както жп линията Елин Пелин – Костенец, обновяването на редица жп гари в страната и други планове.
Целта на Европа е до 2030 година трансевропейската мрежа да обхване и да бъдат приключени 9 съществени коридора с дължина към 40 000 км от Балтийско море до Атлантика и от Скандинавия до Средиземноморието. Тези коридори имат най-високо стратегическо значение за реализиране на задачите на съгласуваност на районите в Европа.
Финансирането от Европейски Съюз за пътна инфраструктура в интервала 2007-2020 година възлиза на към 82 милиарда евро, половината от които са изразходвани за главната и широкообхватната мрежа. Основните бенефициенти на това финансиране са централно- и източноевропейските страни членки, напомнят от Европейската счете палата.
"В последните десетилетия финансирането от Европейски Съюз е помогнало да се подобрят транспортните връзки сред страните членки и техните райони, само че в пътната мрежа към момента съществуват пропуски, изчезнали връзки и места с непълен потенциал, “ споделя Джордже Пуфан, членът на Европейската счете палата, който дава отговор за одита. Според него обаче съществува риск цялата съществена мрежа на Европейски Съюз да не бъде приключена в точния момент. Очаква се одитният отчет с резултатите от инспекцията да бъде оповестен при започване на 2020 година
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР