Европейската служба за борба с измамите със средства от бюджета

...
Европейската служба за борба с измамите със средства от бюджета
Коментари Харесай

ОЛАФ откри нередности в два проекта за милиони в България, трябва да върнем парите

Европейската работа за битка с измамите със средства от бюджета на Европейски Съюз (ОЛАФ) заяви, че е приключила инспекцията по четири случая, два от които в България, а останалите в Румъния и Унгария, заяви Българска телеграфна агенция. Службата предлага нашата страна да възвърне близо 12 милиона евро по тестваните планове поради открити нередности.

В първия случай следствието на ОЛАФ е открило, че пречиствателна станция за отпадъчни води у нас, приключена през 2012 година като част от европейски план, в никакъв случай не е почнала да работи. Съоръжението основава опасност за публичното здраве и околната среда, се показва в известието. След привършване на следствието ОЛАФ предлага да бъдат възобновени 4,8 милиона евро.

По втория случай в нашата страна е тестван план за водоснабдяване и отпадъчни води. След сигнал от неизвестен източник са били оценени пет контракта за строителство и контрол по плана. Събраните доказателства допускат, че са били показани подправени документи в процеса на възлагане и че необикновена активност е била утвърдена като част от осъществяването. ОЛАФ предлага да бъдат възобновени 6,9 милиона евро, както и да бъде заведено дело.

В Румъния е бил тестван процесът на възлагане на публични поръчки за възстановяване на ВиК уреди и е открита хипотетична машинация. Службата е предложила да бъдат възобновени 6,5 милиона евро и да бъде потърсена наказателна отговорност на причинителите. В Унгария при инспекция на подобен план е било намерено, че не се реализира задачата за филтриране на водите, по тази причина се предлага възобновяване на над 1,3 милиона евро.

Разкритията значат, че парите следва да бъдат върнати в бюджета на Европейски Съюз и употребявани в интерес на жителите, а не за обогатяване на измамниците, разяснява във връзка на разкритията генералният шеф на ОЛАФ Виле Итала, представен в известието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР