Европейската служба за борба с измамите настоява останалите 92 млн.

...
Европейската служба за борба с измамите настоява останалите 92 млн.
Коментари Харесай

След акцията на Кьовеши: ОЛАФ иска България да върне 38 млн. евро от жп линията между Костенец и Септември


Европейската работа за битка с измамите упорства останалите 92 млн. евро от плана да не ни бъдат предоставени

Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) заяви през днешния ден, че желае България да върне предоставени ѝ 38 млн. евро по утвърден жп план, по който европейското финансиране е към 140 млн. евро. ОЛАФ упорства останалите 92 млн. евро от плана да не бъдат предоставени на страната. Причината са нередности, открити по време на процедурата за възлагането на публичната поръчка и при осъществяването на плана, предава Българска национална телевизия.

Проектът е за модернизацията на жп линията сред Костенец и Септември, част от жп линията сред София и Пловдив, който частично е финансиран от Европейската изпълнителна организация по климата, инфраструктурата и околната среда. ОЛАФ приканва Агенцията да наблюдава и извърши рекомендациите ѝ и за връщането на средствата и прекъсването на останалата част от тях.

Разследването на ОЛАФ е осъществено дружно с Европейската прокуратура, която на 11 август заяви, че проверява вероятни престъпни закононарушения и корист със средства на Европейския съюз и пране на пари в България по този и още един железопътен план на стойност спомагателни 111 милиона евро.

Вторият план е за модернизацията на жп сектора сред Оризово и Михайлово - част от рехабилитацията на жп инфраструктурата сред Пловдив и Бургас. Финансирането от 111 милиона евро е от Кохезионния фонд и оперативните стратегии " Транспорт " и " Транспортна инфраструктура ".

Бенефициент и по двата плана е Национална компания " Железопътна инфраструктура ", а договорите за строителство са предоставени на две частни компании с интернационално присъединяване.

Според Европейската прокуратура следствието, което продължава, е разкрило обстоятелства, които биха могли да съставляват престъпни закононарушения, в това число корист с европейски фондове и пране на пари. Изпълнителите са обвинени, че за къс интервал от време са направили фиктивни парични преводи към верига от кухи компании, което в последна сметка е довело до изтегляне на суми в брой над 2,5 млн. евро (5 милиона лева) от престъпно проявени лица.

Генералният шеф на ОЛАФ Виле Итала съобщи: " Заедно с Европрокуратурата предотвратихме непозволеното харчене на над 92 милиона евро и препоръчахме възобновяване на над 38 милиона евро, пари, които принадлежат на европейските данъкоплатци. Това следствие е образец за това по какъв начин съдействието сред ОЛАФ и Европейската прокуратура би могло да обезпечи най-хубавата отбрана на финансовите ползи на Европейски Съюз. "

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР