Европейската прокуратура съобщи, че е предприела разследване на измами с

...
Европейската прокуратура съобщи, че е предприела разследване на измами с
Коментари Харесай

Европрокуратурата радследва измами с ДДС за 19 млн. евро в България още няколко държави

Европейската прокуратура заяви, че е подхванала следствие на измами с Данък добавена стойност в шест страни от Европейски Съюз, измежду които и България, за търговия с мобилни телефони втора ръка.

Прокуратурата на Европейски Съюз допуска, че измамите са на стойност 19 милиона евро и са свързани с импорт на използвани устройства от Хонконг, Обединените арабски емирства и Съединени американски щати. Разследването обгръща също Германия, Италия, Малта, Нидерландия и Словения, се отбелязва в известието. Досега са открити 31 500 евро в брой и криптовалута на стойност към 40 000 евро. По банкови сметки са запорирани над 88 000 евро, добавя Българска телеграфна агенция.

Пояснява се, че инспекциите са по подозрения, че сдружения в няколко страни от Европейски Съюз лъжливо са начислили понижен размер на Данък добавена стойност върху продажбата на използвани мобилни телефони, импортирани от непознати страни, с цел да реализиран противозаконни облаги. Прокуратурата отбелязва, че когато препродават артикули втора ръка, купени от жители в Европейски Съюз или от продавачи, които към този момент са платили напълно Данък добавена стойност за такива артикули, търговците може да приложат скица за данъчно облагане на разликата в цената. В такива случаи този търговец би трябвало да заплати Данък добавена стойност единствено върху разликата сред цената, платена за стоката и цената, за която я продава, а не върху цялостната продажна цена на изделието.

Европейската прокуратура подозира, че разследваните сдружения са приложили тази наредба непозволено и са начислили понижен Данък добавена стойност, когато е дължима цялостната ставка на налога. Допълва се, че е допустимо по този начин мобилните телефони да бъдат продавани на по-ниска от пазарната цена, а това е нелоялна конкуренция.

Според следствието сред 2019 година и 2022 година четирима обвинени са работили дружно и са основали свързани сдружения за видимо законна доставка на артикули в България, Германия и Словения. Дружествата в Словения са купували устройствата и са ги продавали на българско сдружение. След това телефоните са били продавани на сдружение в Германия, а по-късно са достигали пазара в Италия, Финландия, Полша и Швеция. Според известието измамите са осъществени по отношение на данъчната система в нашата страна, Германия и Словения.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР