Европейската прокуратура разследва енергийните предприятия, свързвани с Христо Ковачки за

...
Европейската прокуратура разследва енергийните предприятия, свързвани с Христо Ковачки за
Коментари Харесай

Защо европрокуратурата разследва 9 енергийни дружества?


Европейската прокуратура проверява енергийните предприятия, свързвани с Христо Ковачки за погрешни доклади за икономисване на милиони левове от такси. Заподозряна е компания, която е заверявала докладите за нездравословни газове на заводите в последните няколко години. Марин Николов потърси фирмите, правили тази активност.

В понеделник Европейската прокуратура стартира огромна акция против 9 електроцентрали и топлофикации, свързвани с Христо Ковачки.

„ От много време работим по тематиката, под надзора на Европейската прокуратура, сигурно повече от месец “, сподели служебният министър Иван Демерджиев на 27 февруари.

Снимка: bTV


Проверява се дали предприятията са заявили действителните количества нездравословни газове, които са отделяли във въздуха при производството на сила, или са занижавали данните, с цел да спестят милиони левове такси.

Какво значи това? По закон всяко енергийно дружество би трябвало да заплаща за отделения във въздуха въглероден диоксид. Ако гори въглища да вземем за пример, централата би трябвало да заплати 98 евро на звук въглероден диоксид, съгласно борсовите цени на уеб страниците за търговия с нездравословни газове все още.

Ако Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ да вземем за пример гори 26 000 киловатчаса дневно, следва да заплаща над 2 500 000 евро, обясниха за bTV специалисти по верификация на данни за нездравословни излъчвания. Целта на тези ограничения е всеки производител да премине на екологично по-чисти първични материали, с цел да заплаща по-малко. Още преди 2 години пред bTV това изясни и самият Христо Ковачки, който и досега акцентира, че не е притежател на изброените централи, а единствено съветник на някои от тях.

Снимка: bTV


Най-добрият вид за това е да се употребява газ плюс различни горива от вида на биомаса, на РТФ, които дават опция за оптимизация на всички разноски “, сподели Христо Ковачки през 2020 година

Обект на прокурорското следствие обаче е частна компания, която е акредитирана от страната да заверява данните за отделените газове на енергийните централи. Компанията е обвинена за показване на подправени отчети до държавните органи за икономисване на милиони левове заплащания, оповестява европрокуратурата.

bTV потърси специалист към компанията, която е заверявала данните на същите централи до 2019 година – верификатора Евгени Соколовски. Той отхвърли да разяснява следствието на база декларация за дискретност към предприятията – клиенти. Твърди обаче, че която и да е компания верификатор мъчно би могла да излъже в данните за отделени нездравословни газове.

„ Това при всички положения е главно инспекция по документи. Издадено позволение за излъчвания на парникови газове. Годишен отчет за отчитане на излъчвания на парникови газове на съответния оператор. Протоколи от упълномощените лаборатории. Нашата инспекция е да съберем всички тези хартиени носители “, изясни Евгени Соколовски, верификатор на нездравословни излъчвания

Снимка: bTV


Според него докладът какъв брой нездравословни газове отделя едно дружество се изготвя на първо време от чиновниците в него, които ден по ден би трябвало да разказват количествата материал, изгорял за производството на сила. Дали прокуратурата ще откри и потвърди погрешни регистрирания, подадени от централите, следва да разберем. Сред първите компании, в които влязоха антимафиотите и ДАНС в понеделник, беше Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ - Димитровград.

„ Нямаме някакви съответни терзания, само това, което най-много ни тормози, че се случва в един подобен избирателен миг “, съобщи Юлиян Семерджиев, пълномощник на Топлоелектрическа централа – „ Марица 3 “ на 27 февруари тази година.

Второто звено, отговорно за подаваните равнища на нездравословни газове, са лицензираните лаборатории, които вземат проби от материала за изгаряне, с цел да дефинират типа му, споделя Соколовски.

При въглищата да вземем за пример се отделя малко над един звук въглероден диоксид на киловатчас, изяснява специалистът. Това число е твърдо, само че е друго за всеки тип материал. В докладите то се умножава по изгорените количества. Последният орган, който ревизира всичко по закон, пък е Българската работа по акредитация, споделя Соколовски.

Дали Европейската прокуратура ревизира и лабораториите, както и службата по акредитация - не знаем. Търсим обаче компанията, която от 2019 година поема от Соколовски верификациите за заводите в Бобов дол и Брикел – „ Джи Ем Ай Верифай “.

С нейната поява, съгласно пуликация на „ Бивол “ от 2021 година данните за отделяния въглероден диоксид на ТЕЦ-овете внезапно са се намалили. Оттам се пазят с писмо, което удостоверява казаното от сътрудника им Соколовски.

Озвучен откъс: „ Дружеството предстои на непрестанен надзор от Изпълнителна организация „ Българска работа по акредитация “. Ежегодно в интервала на верификация оттова се организира контрол и наблюдаване ".

Цялата писмена позиция на компанията - верификатор вижте ТУК:

Позиция до медиите от „ Джи Ем Ай Верифай “ ЕООД

Относно публикуваната информация за активността на „ Джи Ем Ай Верифай “ ЕООД,бихме желали преди всичко да разбираем, че сдружението е обект на непрекъснат надзор от страна на способените органи и операции от мащаба на тези, за които се приказва, са изцяло неприемливи.

Верификационен орган „ Джи Ем Ай Верифай “ е съответно упълномощен орган, извършващ верификация на отчети на български предприятия, които попадат в обсега на Европейската скица за търговия с излъчвания.

От 2018 година Верификационният Орган към „ Джи Ем Ай Верифай “ ЕООД има годна акредитация за осъществяване на верификационна активност, издадена от Изпълнителна Агенция Българска работа по акредитация (ИА БСА).

Дружество предстои на непрестанен надзор от ИА БСА. Ежегодно в интервала на верификация от ИА БСА се организира контрол и наблюдаване, състоящи се в посещаване и верификация на място на случайно определена апаратура, която е благосъстоятелност на наш клиент, както и обзор на документите и оценка на досиетата на операторите, на които е извършена верификация. Оценката и наблюдението приключва с отчет от ИА БСА.

Държим да разбираем детайлно процеса по верификация, защото през последните дни чухме редица тълкувания и погрешни изказвания, по отношение на достоверността му. Всеки оператор до 31 март е длъжен да внесе верифициран от определения от него Верификационен Орган, според подписан контракт, направен от него отчет, по отношение на потребените през миналата календарна година горива и отделените излъчвания в Изпълнителна аганция по околна среда.

След приемане на годишния отчет на оператора, Верификаторът прави инспекция във връзка с сходството с издадените от способените органи Разрешително за излъчвания на парникови газове и проект за мониторинг. Верификаторът изисква информация за кореспонденцията на оператора с способените органи през годината, в това число настоящото позволение за излъчвания на парникови газове, както и констативни протоколи за осъществени инспекции от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

След осъществяване на обстоен разбор на цялата получена информация се насрочва дата за посещаване на масто в инсталацията, където се ревизират количествата, посочени в отчета, изискват се фактури за използваните горива и първични материали, счетоводни информации, оборотни ведомости, протоколи от метрологични инспекции за измервателните устройства, годни документи, издадени от упълномощени лаборатории и протоколи от лабораторни разбори.

Тук желаеме да уточним, че емисионните фактори, които се употребяват са според Националната инвентаризация на парниковите газове или на база лабораторни разбори, като са спазени условията на утвърждения проект за мониторинг от Изпълнителна агенция по околна среда.

Всички тези документи се ревизират, с цел да бъдат още веднъж доказани данните в изготвеня от оператора отчет.

Независим проверяващ прави вторична инспекция на всички документи и стойности в направения от оператора отчет, като при положение на нужда изисква спомагателна информация. Едва след вторично удостоверение на данните се смята, че направеният от оператора отчет дава отговор на условията и е доказан. Верификаторът съхранява досиета на операторите, за които е осъществена верификация, съдържащи набор от документи, които удостоверяват стоиностите и изчисленията, съдържащи се в направените от тях отчети.

За процеса на верификация през 2023 година „ Джи Ем Ай Верифай “ има контракти с 22 оператора. До момента са верифицирани 8 отчета, които към този момент са тествани, утвърдени и оповестени на страницата на Изпълнителна организация по околна среда.

Продължаваме дейна работа по довеждане докрай на отчетите на оставащите 14 оператора, с които работим, за осъществяване на уговорката по подписаните контракти. Държим да подчертаем, че към сегашния миг нямаме прекъснати контракти и не обмисляме вид за преустановяване.

В момента тече инспекция от страна на способените органи по отношение на активността на сдружението и молим до приключването и да не бъдат правени обществено отрицателни внушения по адрес на сдружението и верификационния орган към него! Сега не е времето да се спекулира! Нека оставим способените лица да си свършат работата! След края на инспекциите, резултатите от тях ще бъдат съответно оповестени.

Преди дни bTV изпрати писмени запитвания и към Христо Ковачки. Поканихме предприемача за коментар на следствието на Европейската прокуратура за злоупотреби от 9-те централи и топлофикации. От електронните адреси, употребени за преписка с предприемача досега нямаме отговор.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР