Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали от България, попадащи

...
Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали от България, попадащи
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши: Европейската прокуратура е започнала над 120 разследвания за България

Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали от България, попадащи в компетентността й. Това стана ясно от думите на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши, която е на второто си посещаване в България, откогато е заела поста. Днес тя организира двучасова среща с премиера Кирил Петков. След нея Кьовеши удостовери, че Министерският съвет ще стане контактна точка с Европейската прокуратура, т.е. ще може да сезира европейската прокуратура по български проблеми, които са от компетентността й - злоупотреби с еврофондовете.

" Споделяме общата упоритост, че по нарушавания, корупция и всевъзможни други закононарушения свързани с еврофондове, ще работим дружно, с цел да сме сигурни, че България не е мястото за сходни закононарушения ", съобщи и министър-председателят Кирил Петков след диалога. По време на визитата си Кьовеши ще се срещне също с министъра на правораздаването Надежда Йорданова и с основния прокурор Иван Гешев.
Над 120 следствия
Кьовеши изясни, че Европейската прокуратура е почнала над 120 следствия по български сигнали. " Получихме информация за измами с евросредства в България, най-много свързани с публични поръчки, информация, обвързвана със злоупотреби със селскостопански дотации, измами в областта на строителството, фондовете за възобновяване след COVID-19. Това са главните типове закононарушения, които проверяваме и по които сме получили сигнали от българските жители ", сподели европейският основен прокурор.

Европейската прокуратура може да проверява сигнали за закононарушения и злоупотреби с еврофондове, осъществени след 2017 година
Реклама Директни линии към европейската прокуратура
През последните няколко месеци са явни опитите на българските управляващи да усилят опциите за подаване на сигнали до Европейската прокуратура от разнообразни институции отвън прокуратурата в подтекста на подозренията, че обвиняването под управлението на Иван Гешев " цензурира " данните за закононарушения от компетентността на Екологичен потенциал. В България прокуратурата единствена може да реши дали има задоволително данни, с цел да се стартира следствие на обещано закононарушение, а напълно до неотдавна само Върховната касационна прокуратура можеше да сезира Европейската прокуратура.

През ноември м.г. обаче министерството на правораздаването заяви, България е нотифицирала още две институции - Министерство на вътрешните работи и Агенция " Митници ", които ще могат да подават сигнали към Европейската прокуратура по формирани наказателни производства, с цел да реши тя дали дали да изземе производствата за лично следствие. В известието на Министерството на правораздаването се споделяше, че тази стъпка е подхваната по искане на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши.

Преди седмица, тъй че сигналите от Министерски съвет ще постъпват непосредствено към екипа на Кьовеши, без да има медиатори. " Аз желая да направя нови връзки сред Европейската прокуратура и Министерски съвет, ще имаме опцията да няма медиатори за информацията, с цел да можем най-експедитивно да пращаме сигнали, които са свързани с корупция с европейски средства ", разяснява тогава министър председателят Петков.

. " Важно е да няма монопол върху управляващите, които могат да изпращат сигнали към европейската прокуратура ", разяснява през днешния ден и самата Кьовеши.
Реклама Да се заобиколи прокуратурата на Гешев
" Ще приказваме за това по какъв начин Европейската прокуратура може да се употребява, с цел да успеем да създадем най-малко едно пропукване на съществуващия модел. В момента имаме един модел, при който основният прокурор пази всичко. На нас безусловно са ни вързани ръцете. Аз имам възприятието, че този основен прокурор сега следи нас повече, в сравнение с всяко друго закононарушение. И в случай че инцидентно съберем някоя директория, тази директория да бъде конфискувана. Примерът за " Булгаргаз " беше тъкмо подобен ", разяснява Петков.

" Важно е с Европейската прокуратура да пробием модела на сплетената система по този начин, че да се види, че тези доста мощни, мощни, необикновено недосегаеми хора в действителност са доста досегаеми и са едни мафиоти от село ", съобщи още министър председателят.

Същевременно преди няколко дни стана известно, че по време на актуалните срещи на Кьовеши в България с премиера Петков и правосъдния министър Надежда Йорданова (в четвъртък, 17 март), ще се разисква и опцията сигнали до Европейската прокуратура да се пращат и непосредствено от антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

На конференцията през днешния ден Кьовеши загатна, че е разисквано и по какъв начин да се усъвършенства по-нататъшното подпомагане с България, в това число на законодателно равнище.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Икономика 1 Войната в Украйна 2 Икономика 3 Право 1 Места 2 Право 3 Войната в Украйна Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР