Европейската перспектива на Западните Балкани, която е основа на ангажираността

Европейската перспектива на Западните Балкани, която е основа на ангажираността ...

САЩ измества ЕС от Западните Балкани и обединява региона.

"Европейската перспектива на Западните Балкани, която е основа на ангажираността на САЩ в региона повече от 20 години, не се е променила и няма да се промени", коментира Матю Палмър, заместник-помощник на държавния секретар на САЩ и специален представител на САЩ за Западните Балкани, цитиран от b92.

"Точно поради това неуспехът на ЕС да постигне консенсус за започване на преговори със Северна Македония и Албания е толкова разочароващ, но въпросът все още не е решен", обяснява той.

"Надяваме се, че ЕС ще успее да преразгледа позицията си и да постигне напредък на срещата на лидерите в Загреб, да постигне необходимия консенсус и да започне този важен процес, като изпрати важен сигнал до региона", допълва Палмър.

По думите му, "междувременно, тъй като САЩ поемат по-голяма роля в Западните Балкани и ЕС е изложен на риск да бъде възприет в региона като оттеглящ се, самият регион поема инициативата".

"Сърбия, Албания и Северна Македония поемат ангажимента за подобряване на съвместното сътрудничество. действие чрез инициатива, наречена "Мини Шенген", показват, че лидерите в региона поемат отговорност за собствената си съдба, контролирайки собственото си бъдеще", отбеляза американският представител.

Според него структурата на тази инициатива е отворена, има място за Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово.

"Това е обещаваща инициатива и тя има нашата подкрепа и ние сме ангажирани да работим в партньорство с лидерите на Западните Балкани, за да постигнем напредък", коментира Палмър.

По-рано, по инициатива на сръбския президент Александър Вучич, премиерът на Северна Македония Зоран Заев и албанският премиер Еди Рама наскоро подписаха декларация за намерение за създаване на "Мини Шенген" между трите държави в Нови Сад.

Миналата седмица, Палмър изрази загриженост за присъствието на руска военна техника в Сърбия и заплаши със санкции, ако Белград купи руски ракетни системи.

Вучич коментира преди това, че решението на ЕС за Скопие и Тирана оправдава сближаване с Русия и Китай.

Зоран Заев пък предупреди, че отказът от еврочленство рискува сделката за името и "когато Балканите имат проблем и Европа има проблем".

Унгария и Словения са разочаровани, че ЕС не успя да постигне съгласие за Албания и Северна Македония.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео приветства приемането на Северна Македония в НАТО, по-рано Американският сенат гласува за присъединяването с гласовете на 92-ма сенатори.

В същото време САЩ обявиха, че са разочаровани от ЕС и отложените преговори.

Миналата седмица Европейският парламент прие резолюция, която призовава страните-членки на ЕС на следващото заседание да вземат решение за започване на преговорите за присъединяване.

Датата за начало на преговорите за членство в ЕС на Македония и Албания ще бъде обсъдена преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Тя предстои да се проведе през май 2020 г. в Загреб в рамките на Хърватското председателство. /news.bg

Източник: dnesplus.bg