Европейската отбрана все повече ще бъде във фокуса на европейската

...
Европейската отбрана все повече ще бъде във фокуса на европейската
Коментари Харесай

Генерал Константин Попов: Отбраната все повече ще бъде във фокуса на европейската политика

Европейската защита от ден на ден ще бъде във фокуса на европейската политика. Това съобщи ръководителят на Комисията по защитата в Народното събрание ген. Константин Попов на срещата си със заместител министър-председателя и министър на защитата на Хърватия Дамир Кръстичевич, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.

По време на диалога бяха разисквани още въпроси от стратегически темперамент предвид на участието на двете страни в НАТО и Европейски Съюз.

Намираме се в забавен район на Европа и имаме идентични провокации, само че с другари може да се приказва напълно намерено, акцентира ген. Константин Попов.

Пред задграничния посетител той показа информация за свършената работа от Народното събрание във връзка с обновената Стратегия за национална сигурност на Република България, плановете за рационализация на военновъздушните и военноморските сили, както и на сухопътните войски. Председателят на парламентарната Комисия по защита добави още, че до 2024 година бюджетът за защита би трябвало да бъде повишен до два на 100 от Брутния вътрешен артикул. Според ген. Константин Попов обаче е реалистично този индикатор да бъде доближат и по-рано.

Заместник министър-председателят и министър на защитата на Хърватия Дамир Кръстичевич дефинира дипломатическите връзки сред двете страни като другарски, без да има нерешени въпроси посред им.

По думите му България и Хърватия са фактор за стабилността в района освен предвид на променената парадигма на сигурността в международен мащаб, само че и поради рисковете, свързани с миграцията, тероризма и хибридната война. Никой не може да се оправи с сходни провокации самичък и по тази причина от основно значение са стратегическото партньорство, свързаността и обменът на информация, сподели Дамир Кръстичевич.

Заместник министър-председателят и министър на защитата на Хърватия увери, че по време на идното председателство на Съвета на Европейския съюз страната му ще продължи линията, наложена от България с фокус към страните от Западните Балкани и интеграцията им в Обединена Европа.

Двамата се сплотиха към тезата, че Меморандумът за съдействие сред двете страни в областта на защитата би трябвало да бъде възобновен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР