Европейската народна партия (ЕНП) обяви, че унгарската партия ФИДЕС (на

...
Европейската народна партия (ЕНП) обяви, че унгарската партия ФИДЕС (на
Коментари Харесай

ЕНП ще изключи партията на Орбан

Европейската национална партия (ЕНП) разгласи, че унгарската партия ФИДЕС (на премиера Виктор Орбан) е изправена пред процедура по изключване, съобщи БНР. Гласуването ще се състои на съвещание на Политическата асамблея на ЕНП, когато събитията разрешават, се добавя в известието.

Изразена е поддръжка към признатите през днешния ден промени във вътрешните правила на групата на ЕНП в Европейския парламент. Заради измененията ФИДЕС съобщи, че напуща парламентарната група. Групите на социалистите и демократите, на либералите и на Зелените в Европарламента приветстваха известията за напускането на групата на ЕНП от евродепутатите от ФИДЕС. Най-после министър председателят Виктор Орбан напуща, написа в „ Туитър “ ръководителят на групата на социалистите Ираче Гарсия. Тя назовава " срамотия " решението на Орбан да не дочака гласуването в групата на ЕНП.

С това, че не взе ограничения в продължение на години, ЕНП разреши на унгарския министър председател да превземе медиите, да нарушава съществени права, да подкопае демокрацията и да тормози гражданското общество, прибавя Гарсия. Групата " Обнови Европа " уточни в изказване, че приветства де факто изключването на унгарската делегация от групата на ЕНП. Няма място за отровния популизъм на ФИДЕС в одобрената европейска политика, допълват либералите.

Зелените дефинираха новините като от дълго време предстоящи. Твърде дълго ЕНП осигуряваше политическо прикритие за унгарското държавно управление, прибавиха от тази парламентарна мощ. По-рано през днешния ден Орбан изпрати писмо до ЕНП, в което съобщи изтеглянето на евродепутатите от ФИДЕС от парламентарната група. Междувременно ЕНП одобри смяна във вътрешните правила, с които улесни опцията от парламентарната група да бъдат изключвани евродепутати с решение, което да предстои на преразглеждане.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР