Европейската медийна група Central European Media (CME), която е част

...
Европейската медийна група Central European Media (CME), която е част
Коментари Харесай

Собственикът на bTV готви още продажби на телевизии в Централна и Източна Европа

Европейската медийна група Central European Media (CME), която е част от американския колос Time Warner и в България държи телевизия bTV, продава още една част от бизнеса си в Централна и Източна Европа.

След като преди няколко месеца компанията се изтегли от пазарите в Хърватия и Словения, в този момент тя води договаряния с купувачи за малките екрани, които държи в Словакия и Чехия, излиза наяве от обява на словашкото издание Spectator.

Според информацията сега текат неофициални диалози за покупката на TV Markiza, като измежду заинтригуваните са " чешки и словашки олигарси ". Евентуалната договорка може да доближи 2 милиарда евро, а против тази сума ще бъде продадена и чешката телевиция Nova, както и " 30 други канала в четири страни ".

Сделките на CME идват в миг, когато реализирането на съглашението за придобиването на притежателя на групата - Time Warner, доближи до задънена улица. Правосъдното министерство в Съединени американски щати в сряда блокира придобиването, което беше оповестено в края на предходната година.

 До края на годината bTV евентуално ще има нов притежател
До края на годината bTV евентуално ще има нов притежател

Акционерите на компанията-майка Time Warner утвърдиха сливането с AT&T

То беше контрактувано за рекордната сума от 85,4 милиарда $. С осъществяването на транзакцията благосъстоятелност на AT&T трябваше да стане и медийната група CME.

От американското министерство упорстват Time Warner да продадат част от активите си, като съответно се показват DirecTV или Turner Broadcasting, която е компанията майка на медията CNN. Едва откакто откри покупател за един от двата актива, групата ще получи утвърждение за съглашението, написа CNBC.

Преди излизането на решението на правосъдното министерство в Щатите финансовият шеф на AT&T Джон Стивънс загатна, че договорката може да бъде изправена през усложнения и моментът на нейното привършване е " нерешителен ".

 Ще продаде ли AT&T българската телевизия bTV?
Ще продаде ли AT&T българската телевизия bTV?

Сделката с Time Warner може да докара до промени на медийния пазар у нас

" Ние сме в дейни диалози с министерството. Те не престават и сега. Не мога да разясня договарянията, само че мога да кажа, че моментът на приключването на съглашението сега е нерешителен ", разяснява той.

" Що се отнася до другите клаузи от съглашението, всичко се резервира, както беше контрактувано по-рано ", добавя той.

At&T разгласи, че ще купи Time Warner за 85 милиарда $ кеш и под формата на акции през октомври 2016 година. Последната пък се снабди с дял в CME през 2009, купувайки 31% от компанията за 242 милиона $.

На фона на готвените за продажба активи в Щатите, остава въпросът какво ще се случи с европейския бизнес на Time Warner.

 Собственикът на bTV продава бизнеса си в Словения и Хърватска Обновена
Собственикът на bTV продава бизнеса си в Словения и Хърватска

Сделката е за 230 милиона евро

През юли дъщерната компания съдебномедицинска експертиза откриха нов притежател на бизнеса си в Хърватия и Словения. Това беше United Groups. Посочената тогава сума беше 230 милиона евро в това число и изплащането на задължения.

съдебномедицинска експертиза оперира главно в Централна и Източна Европа, като държи малките екрани в Румъния и България, както и към момента непродадените медии в Чехия и Словакия.

След като ориста на четири от шестте компании на съдебномедицинска експертиза в района към този момент е ясна, в този момент остава да забележим какво ще се случи с бизнеса в у нас и в северната ни съседка и дали самата Time Warner няма да търси нов притежател на каузи си в европейската група.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР