Европейската космическа агенция пише история, след като в сряда обяви

...
Европейската космическа агенция пише история, след като в сряда обяви
Коментари Харесай

Джон Макфол - първият параастронавт в света

Европейската галактическа организация написа история, откакто в сряда разгласи избора на астронавт, изгубил крайници си при злополука, писа Асошиейтед прес. Това е огромна крачка напред в новаторските упоритости на организацията да изпрати човек с физически ограничавания в космоса.

Британецът Джон Макфол, който е на 41 години, е изгубил крайници си, когато бил 19-годишен. Той е участник в Паралимпийски игри. Макфол дефинира избора на Европейската галактическа организация (ЕКА) като " същински повратна точка и изтъкнат миг в историята ".

" ЕКА е поела уговорката да изпрати астронавт с физически ограничавания в космоса... За пръв път галактическа организация се заема с сходен план. И по този начин изпраща в действителност мощно обръщение към света ", сподели той.

Параастронавтът се причислява към петима астронавти в окончателния асортимент на ЕКА, разгласен на конференция в Париж. Това е резултатът от първата за повече от десетилетие процедура за асортимент на астронавти на ЕКА, чиято цел е да внесе многообразието и в галактическите задачи.

В отряда астронавти са включени и две дами - Софи Адено от Франция и британката Розмари Куган, нови посланички на още една едва показана част измежду европейските астронавти. Много дребна част от галактическите откриватели до момента са дами и множеството от тях са американки.

Сред показаните в сряда астронавти няма цветнокожи. Кампанията по асортимент не бе ориентирана особено към разнообразни етнически групи, само че бе очебийно смисъла нa " представителството на всички групи в обществото ни ".

Макфол ще следва път, друг от този на останалите астронавти, тъй като ще взе участие в новаторско проучване за да се откри дали физическите увреждания биха попречили на галактическите пътувания. Това е неразучена територия, нито една водеща западна галактическа организация до момента не е изпращала параастронавт в космоса съгласно ЕКА.

Макфол, който приказва с горделивост и прочувствени прояви, сподели, че се вписва идеално в задачата с помощта на силата на духа и тялото си.

" Чувствам се доста комфортно в кожата си. Изгубих крайници си преди повече от двадесет години, имах опцията да бъда паралимпийски играч и съм се опознал прочувствено... Всички тези фактори и компликациите в живота са ми дали убеденост и мощ - способността да имам вяра в себе си, в това, че мога да направя всичко, което си наумя ", добави той. " Никога не съм мечтал да бъда астронавт. Едва когато ЕКА разгласи, че търси претендент с физически увреждания за този план, ползата ми се пробуди ".

Изследването, което ще продължи две до три години, ще изследва главните провокации за параастронавтите, в това число и това по какъв начин физическите ограничавания може да повлияят на образованието за задачата, както и дали ще са нужни модификации в галактическите апарати и специфичното облекло.

Директорът по проучванията на индивида и роботите в ЕКА Дейвид Паркър сподели, че на Макфол следва " дълъг път ", само че дефинира новоизбраните астронавти като дълготрайна упоритост, написа Българска телеграфна агенция. Според Паркър процедурата почнала с въпрос: " Може би някъде там има съвсем суперхора, преодолели голям брой трудности. Дали биха могли да станат астронавти? "

Паркър добави, че евентуално за пръв път се употребява и думата " параастронавт ", само че не претендира за авторството.

" Казваме, че Джон (Макфол) може би е първият параастронавт, определен в нормалната процедура за асортимент на астронавти, само че има увреждане, което другояче би го дисквалифицирало ", посочи той.

Предстоят най-малко пет години, преди Макфол да се насочи в космоса като астронавт, в случай че подготовката му мине сполучливо.

Отвъд океана, в Хюстън, си водят бележки. Дан Хюот, представител на Космическия център " Джонсън " на НАСА, където се готвят астронавтите, сподели пред Асошиейтед прес, че НАСА следи процедурата по желание на параастронавт на ЕКА с огромен интерес.

Той посочи, че " към този момент процедурата на НАСА за асортимент на астронавти остава същата ", само че организацията чака за работи с " нови астронавти в бъдеще " от партньорски организации като ЕКА.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР