Европейската космическа агенция (ESA) избра в сряда първия в света

...
Европейската космическа агенция (ESA) избра в сряда първия в света
Коментари Харесай

Европа избра първия в света „параастронавт“

Европейската галактическа организация (ESA) избра в сряда първия в света астронавт с увреждане. Джон Макфол, чийто десен крайник е ампутиран на 19-годишна възраст, е първият участник в нова стратегия на организацията, изследваща опциите в тази посока.

Агенцията прикани за кандидатстване през март 2021 година, търсейки хора с увреждания, които могат да преминат тежките физически и психически проби, само че сега няма по какъв начин да станат астронавти, защото липсват условия за това. Програмата изследва измененията и разноските, които би трябвало да бъдат направени, с цел да могат астронавти с увреждания да бъдат изпращани в Космоса.

ESA избира Макфол от 257 участници и го разказва като първия в света „ параастронавт “. Седващата пролет той ще влезе в 12-месечната стратегия за образование в Европейския център за астронавти в Кьолн, Германия.

„ Винаги съм се интересувал извънредно доста от науката като цяло и проучването на Космоса постоянно е било част от този интерес “, споделя 41-годишният Макфол. „ Но откакто катастрофирах с мотоциклет, когато бях на 19, увреждането се трансформира в противопоказание за това да се причисля към въоръжените сили. “

Въпреки случая и ампутацията Макфол се научава да бяга още веднъж и печели бронзов орден в бягането на 100 метра на Параолимпийските игри през 2008 година Освен това той получава няколко медицински просветителни степени и даже е отличаван два пъти от Британската национална здравна работа. В момента работи като експерт по контузии и ортопедия в Южна Англия.

В началото на 2021 година, когато се появи рекламата за астронавт с физически увреждания, споделя Макфол, прочетох условията и си помислих: „ Уау, това е голяма и забавна опция! “

„ Помислих си, че ще бъда доста добър претендент, с цел да оказа помощ на ESA да отговори на въпроса, който задава: „ Можем ли да изпратим някой с физически увреждания в космоса? “ И се почувствах заставен да аплайвам “, приключва евентуалният първи в историята „ параастронавт “.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР