Eвропейската космическа агенция (ЕКА) публикува нови данни за почти два

...
Eвропейската космическа агенция (ЕКА) публикува нови данни за почти два
Коментари Харесай

Европейската космическа агенция: Има почти 2 млрд. звезди в Млечния път

Eвропейската галактическа организация (ЕКА) разгласява нови данни за съвсем два милиарда звезди в Млечния път , събрани от задачата ѝ „ Гая “ в опит да се сътвори най-точната и цялостна карта на нашата вселена, оповестява Асошиейтед прес. 

Астрономите се надяват, че данните ще им дадат опция да схванат по-добре по какъв начин се раждат и умират звездите и по какъв начин Млечният път се е развивал в продължение на милиарди години.

Новите данни дават детайлна информация за възраст, маса, температура и химичен състав на звездите, която може да се употребява, с цел да се дефинира кои от тях са родени в друга вселена и по-късно са мигрирали към Млечния път.

Телескопът „ Гая “  успя да открие повече от 100 000 по този начин наречени „ звездни труса “, които ЕКА оприличи на големи цунами. Това разрешава на учените да изведат информация за плътността, вътрешното въртене и температурата вътре в звездите, сподели астрофизичката Кони Артс.

Въпреки че задачата е събрала данни за едвам за към 1 % от звездите на Млечния път, към този момент обезпечава основата за към 1600 научни изявления годишно.

Един от учените по плана - Тимо Прусти , сподели, че огромният брой следени звезди дава опция на учените да създадат доста редки открития.
Ръководителят на Европейската галактическа организация Йозеф Ашбахер съобщи, че разполагането с повече данни разрешава на астрономите да схванат някои от силите, настоящи в галактиката. Той даде за образец метода, по който нашата лична Слънчева система се отнася към Млечния път.

Данните от „ Гая “ включват също информация за 800 000 бинарни звезди , както и няколко нови екзопланети, стотици хиляди метеорити в Слънчевата система и милиони обекти отвън нашата вселена.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР