Европейската космическа агенция (ЕКА) обяви, че ще подкрепи проекта Лунна

...
Европейската космическа агенция (ЕКА) обяви, че ще подкрепи проекта Лунна
Коментари Харесай

ЕКА планира съзвездие от сателити около Луната

Европейската галактическа организация (ЕКА) разгласи, че ще поддържа плана „ Лунна светлина “ (Moonlight), подготвян от консорциум от частни компании и институции. Те възнамеряват да изстрелят съзвездие от спътници, с цел да основат непрекъсната информационна връзка към Луната.

Благодарение на идната интернационална стратегия „ Артемис “ (Артемида), ръководена от NASA, хора би трябвало още веднъж да стъпят на Луната до 2024-та (въпреки че възможностите това да се случи в плануваните периоди намаляват). ЕКА ще даде основни съставни елементи за идните задачи, в това число комуникационния модул за „ Лунър гейтуей “ - новата галактическа станция към земния сателит – както и информационното реле (като „ Лунър Патфайндър “).

Двата консорциума, ръководени от Surrey Satellite Technology Limited и Telespazio, са си сложили за задача да изградят информационна връзка сред нашата планета и Луната. ЕКА се надява, че това ще понижи разноските на бъдещите задачи до нашия сателит.

„ Една трайна връзка с Луната дава опция за стабилно проучване на космоса за всички наши интернационалните сътрудници (включително търговски галактически компании). Използвайки поддържаната от ЕКА телекомуникационна и навигационна услуга за Луната, откривателите ще могат да се движат безпроблемно и да предават на Земята всички познания, добити от тези лунни задачи “, споделя Елоди Виау, шеф на телекомуникациите и интегрираните приложения.

„ Здравата, надеждна и ефикасна телекомуникационна и навигационна система ще направи десетките самостоятелни задачи, планувани за Луната, по-рентабилни и ще даде опция на по-малките страни да се трансфорат в галактически страни, вдъхновяващи идващото потомство учени и инженери.

Но всички обаче са разчувствани от тези проекти (или сходни, да вземем за пример тези на NASA за основаване на 4G / LTE мрежа на Луната). Такъв метод би могъл да попречи на построяването на великански радиотелескоп в един от кратерите на земния сателит. Проектът, прочут като „ Лунен кратерен радиотелескоп “ (LCRT), беше неотдавна награден с 500 000 $ от NASA.

LCRT ще се намира на „ противоположната “ страна на Луната и с помощта на това свое неповторимо местонахождение, както и на неналичието на разстройства, ще може да учи така наречен галактически тъмни епохи, т.е. интервалът, когато звездите към момента не са се били родили. Това би станало посредством проучване на фините излъчвания, отделяни от водорода в продължение на стотици милиони години.

Наличието на огромен брой информационни спътници сигурно ще повлияе на сходен план, както и на други научни проучвания, които изискват лунното небе да остане допустимо най-девствено. Вероятно резултатът ще е същият, който и сателитните съзвездия оказват въздействие върху земната астрономия през днешния ден.  

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР