Европейската космическа агенция (ЕКА) избра сондата ЕнВижън (EnVision) за следващата

...
Европейската космическа агенция (ЕКА) избра сондата ЕнВижън (EnVision) за следващата
Коментари Харесай

Европейската космическа агенция: Следващата ни мисия е Венера

Европейската галактическа организация (ЕКА) избра сондата " ЕнВижън " ( " EnVision " ) за идната си задача за проучване на Венера, съобщи Франс прес.
Задачата на галактическия уред, който ще бъде изстрелян при започване на 30-те години на века, ще бъде да разбере по какъв начин най-близката ни съседка се е трансформирала в ненаселен отровен пъкъл.

Съобщението идва единствено седмица откакто НАСА оповести две нови задачи до Венера сред 2028 и 2030 година - " Да Винчи Плюс " и " Веритас ".

От ЕКА означават, че сондата " ЕнВижън ", която се съревноваваше с друга задача - " Тезей ", е определена от научно-програмния комитет на организацията поради нейната " революционна " технология.

Орбитиращият уред ще носи серия от европейски принадлежности, благодарение на които ще обезпечи " световен взор върху планетата - от нейното вътрешно ядро до горната й атмосфера, с цел да дефинира по какъв начин и за какво Венера и Земята са се развили по толкоз друг метод ".

Венера можеше да има почти същия размер и състав като Земята. Планетата обаче е претърпяла трагични климатични промени, еволюирайки " в токсична атмосфера и забулена в гъсти облаци, богати на сярна киселина ", изясняват от ЕКА.

Най-близката опция за изстрелване на " ЕнВижън " е 2031 година Други вероятни варианти са през 2032 и 2033 година След старта на сондата ще са нужни почти 15 месеца, с цел да доближи дестинацията си, и още 16 месеца, с цел да се нарежда в орбита на височина сред 220 и 540 километра над Венера.

Бордовите спектрометри ще следят газовете в атмосферата и ще проучват състава на повърхността, " търсейки промени, свързани с признаци на деен вулканизъм ". Радар, възложен от НАСА, ще изпраща изображения и карти на повърхността. Инструментът също по този начин ще разреши да се изследва вътрешната конструкция на планетата и нейното гравитационно поле.

Предишната задача на ЕКА, " Венера Експрес " (2005-2014), беше фокусирана основно върху атмосферните проучвания.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР