Европейската комисията разреши адаптираната ваксина срещу Ковид-19 Comirnaty XBB.1.5, разработена

...
Европейската комисията разреши адаптираната ваксина срещу Ковид-19 Comirnaty XBB.1.5, разработена
Коментари Харесай

ЕК разреши ваксината Comirnaty XBB.1.5 срещу ковид

Европейската комисията позволи приспособената ваксина против Ковид-19 Comirnaty XBB.1.5, създадена от BioNTech-Pfizer, която бележи още един значим стадий в битката с заболяването. Това е третото адаптиране на имунизацията в отговор на новите разновидности на Ковид, оповестиха от пресцентъра на Европейска комисия.

Ваксината е позволена за възрастни, деца и кърмачета на възраст над 6 месеца. В сходство с предходни рекомендации на Европейска организация по медикаментите (EMA) и Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите (ECDC) възрастните и децата над 5 години, за които е нужна имунизация, следва да получат еднократна доза без значение от тяхната предишна имунизация против Ковид-19.

Разрешението е издадено след изчерпателен разбор от страна на ЕМА в границите на механизма за ускорена оценка. Адаптираната ваксина беше позволена от Комисията по ускорена процедура, с цел да се даде опция на страните членки да се приготвят в точния момент за есенно-зимните си имунизационни акции.

С помощта на тактиката на Европейски Съюз за имунизациите Комисията продължава да подсигурява достъпа на страните членки до най-новите позволени ваксини против Ковид-19 в количества, нужни за отбрана на уязвимите групи от тяхното население и за справяне с епидемиологичното развиване на вируса.

В сходство с изказването на ECDC и EMA по отношение на актуализирането на състава на имунизациите против Ковид-19 по отношение на новите разновидности на SARS-CoV-2, BioNTech-Pfizer приспособява своята ваксина съответно за вариант XBB.1.5. на SARS-CoV-2 Omicron. Очаква се също по този начин приспособената ваксина да усили обсега на имунитета против преобладаващите сега и нововъзникващите разновидности.

С изменението на контракта с BioNTech-Pfizer, което беше подписано през май 2023 година, се подсигурява, че през идващите години страните членки ще продължат да имат достъп до ваксини, приспособени към новите разновидности на Ковид-19. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР