Европейската комисия заяви, че субсидираният заем, предоставен на Булгаргаз, е

...
Европейската комисия заяви, че субсидираният заем, предоставен на Булгаргаз, е
Коментари Харесай

Еврокомисията одобри 400 млн. евро помощ на България към Булгаргаз след спирането на газа от Русия

Европейската комисия съобщи, че субсидираният заем, възложен на " Булгаргаз ", е в сходство с краткотрайната рамка за държавна помощ при рецесии, призната от Комисията на 23 март 2022 година и променена на 20 юли 2022 година за подкрепяне на компании, наранени от съветската инвазия в Украйна, съобщи БНР.

 

Тази краткотрайна рамка при рецесии беше променена още веднъж на 28 октомври 2022 година и сменена с краткотрайната рамка за държавна помощ при рецесии и преход, призната от Комисията на 9 март 2023 година, в поддръжка на ограничения в браншове, които са от основно значение за ускорение на екологичния преход и понижаване на зависимостта от горива.

 

България уведоми Комисията според краткотрайната рамка при рецесии за мярка в размер на към 400 милиона евро (800 милиона лева) за подкрепяне на " Булгаргаз " ЕАД в подтекста на войната на Русия против Украйна.

 

" Булгаргаз " ЕАД е извънреден публичен снабдител на природен газ в България, непряко напълно притежаван от българската страна. Поради прекъсването от страна на Русия на дълготрайния контракт на " Булгаргаз " ЕАД с ООО " Газпром износ ", който покрива 90% от количествата природен газ, доставян от " Булгаргаз “ ЕАД на клиенти, този бенефициер е изправен пред необикновени потребности от ликвидност, с цел да обезпечи доставките си на природен газ в подтекста на покачването на цените на газа на европейските енергийни пазари.

 

Помощта по тази мярка е под формата на заем със субсидирани лихвени проценти, възложен от българското министерство на енергетиката.

 

Комисията откри, че българската мярка дава отговор на изискванията, посочени във краткотрайната рамка при рецесии. По-специално субсидираният заем е бил възложен преди 31 декември 2022 г.; покрива незабавни потребности от ликвидност за задачите на оборотния капитал; е със период 3 години; и е с лихвени проценти, които са съобразени с минималните нива, избрани във краткотрайната рамка при рецесии.

 

Комисията стигна до заключението, че българската мярка е нужна, целесъобразна и пропорционална за превъзмогването на съществени усложнения в стопанската система на страна членка.

 

Въз основа на това Комисията утвърди мярката за помощ според разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ. 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР