Европейската комисия заяви, че ще предприеме съдебни действия срещу Румъния,

...
Европейската комисия заяви, че ще предприеме съдебни действия срещу Румъния,
Коментари Харесай

Брюксел заплаши с правни действия Румъния заради върховенството на закона

Европейската комисия съобщи, че ще предприеме правосъдни дейности против Румъния, в случай че тя не се откаже от ограниченията, подкопаващи независимостта на съдилищата и битката с корупцията, съобщи " Гардиън ".

Еврокомисията неведнъж е предупреждавала, че законите, въведени от румънската Социалдемократическа партия, в това число дейностите за понижаване на отминалостта за някои закононарушения, които могат да прекратят избрани каузи за корупция, са обърнали десетилетия на промени. Говорител на Комисията сподели през днешния ден, че предизвестието е било изпратено на държавното управление в Букурещ в петък под формата на писмо на зам.-председателя Франс Тимерманс.

" Основните терзания са свързани с процеси на интервенция в правосъдната самостоятелност и ефикасната битка против корупцията, в това число отбраната на финансовите ползи на Европейски Съюз и по-конкретно неотдавна приетитите промени в наказателния кодекс, които основават де факто безотговорност за закононарушения ", акцентира Маргаритис Схинас.

Срещу други две страни от Европейски Съюз, Унгария и Полша, към този момент има стартирана специфична наказателна процедура, която може да докара до лишаването им от право на глас в Европейски Съюз. Процедурите бяха инициирани поради опитите за слагане под държавен надзор на съдилища, медии, научни институции и други.

Комисията също така съди Полша поради промени в правосъдната система, които дават да ръководещата партия във Варшава забележителен надзор върху съдилищата. По думите на Схинас сходни дейности може да бъдат подхванати против Букурещ.

Високопоставен посланик от Европейски Съюз, поискал анонимност, бе по-ясен за наказванията, които Румъния може да понесе, и по думите му е допустимо те да включват загуба на еврофондове. " Румънското съдружно държавно управление редовно подкопава върховенството на закона с единствената цел да избави корумпирани политически водачи от затвор ", разяснява дипломатът. " Ако Букурещ продължи по този рисков път, влизането в шенгенскаата зона ще остане фикция. Нарушаването на върховенството на закона ще сложи в заплаха разпределенеито на повече от 30 милиарда евро от кохезионните фондове, предопределени за Румъния в плана на Европейски Съюз за бюджета за годините след 2021 ", добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР