Европейската комисия заяви, че като цяло състоянието на върховенството на

...
Европейската комисия заяви, че като цяло състоянието на върховенството на
Коментари Харесай

Върховенството на правото в ЕС: "Никой не е имунизиран от проблеми"

Европейската комисия съобщи, че като цяло положението на върховенството на правото в Европейски Съюз се усъвършенства, само че съществени проблеми се откриват в някои страни членки по всички четири следени области - самостоятелност и успеваемост на правосъдната власт, битка с корупцията, независимост на медиите и качество на законодателния развой.

В отчет за положението на върховенството на правото в Европейски Съюз, оповестен в сряда се споделя, че 65% от рекомендациите, направени от Европейската комисия до страните членки предходната година са изпълнени (40% частично), само че други промени не са направени и се дават още препоръки по какъв начин да се усъвършенства върховенството на правото в името на опцията всеки жител и бизнес да може да се възползва от европейските полезности.

Вицепрезидентът на Еврокомисията Вера Йорува съобщи, че " никоя страна не е ваксинирана за проблеми " и че в случай че Европейски Съюз желае да резервира реномето си в света би трябвало първо да подреди личния си дом.

В същото време Йоурова, която дава отговор за полезностите и прозрачността съобщи, че според тазгодишния отчет " Европейски Съюз е постоянна народна власт, учредена на върховенството на правото и няма коренно утежняване на положението му в никоя страна членка ".

" Руската нападателна война против Украйна служи като трагично увещание че тези полезности в никакъв случай не могат да се одобряват за даденост. Необходими са непрекъснати самодейни дейности за пази тези полезности и пази европейското общество пред изменящите се провокации ", се споделя в отчета, който прави оценка на положението на върховенството на правото във всички 27 страни от Европейски Съюз.

" Върховенството на правото и учреден на правила интернационален ред са основна отбрана против разпространяването на властнически режими и нарушение на интернационалното право ", споделя Европейската комисия в отчета.

Съдебна власт

Състоянието на правосъдната власт се преценя откъм нейната самостоятелност, качество и успеваемост и в изводите за 2023 година, Комисията намира позитивни трендове.

Като съществени мотиви за безпокойствие се показват ниските заплати на съдиите и прокурорите в някои страни, които не съумяват да привлекат адвокати, както " структурни опасения във връзка с независимостта на правосъдната власт " в дребен брой страни.

Тазгодишните отличници по този индикатор са Люксембург, където е основан Национален съвет по правораздаване по европейските стандарти, Нидерландия - където повече от половината от членовете на Съвета на правосъдната власт към този момент са съдии.

Унгария , където със законодателни промени са засилени пълномощията на Националния правосъден съвет, и независимостта му от изпълнителната власт. В Португалия е завършена промяната, осигуряваща административната и финансова автономност на съдилищата, а в Италия е осъществена Висшия правосъден съвет.

Комисията обаче показва, че в Унгария остава непрозрачно разпределението на делата. В същото време Будапеща получава похвали за скоростта на правосъдие и равнището на цифровизация.

По този индикатор България е посочена измежду незадоволителните образци, главно поради състава на Висшия правосъден съвет и за Инспектората към Висшият правосъден съвет, където се вижда риск от политическо въздействие.

Вижте повече за заключенията на Европейската комисия за България.

Като позитивни стъпки в България се регистрират тъпала законодателните промени, свързани с дигитализацията на правораздаването и признатите нови закони за правосъдната медиация и правната помощ.

Сред другите " проблематични " страни се показват Словакия поради незадоволителните гаранции за уволняване членове на правосъдните препоръки, назначени от изпълнителната власт и Народното събрание и Испания, където съставът на Съвета на правосъдната власт не е възобновен и съдиите не са определили своите членове в него.

Най-тревожно е ситуацията в Полша , където " има съществени опасения, свързани с Националния съвет на правосъдната власт, защото има основателни подозрения по отношение на нейната самостоятелност ", се споделя в отчета.

" Редица съдии не престават да бъдат обект на дисциплинарни следствия и производства насилствени прехвърляния. Предприети са някои стъпки за обезпечаване на функционална самостоятелност на прокуратурата от държавното управление, като функционалностите на министъра на правораздаването и основния прокурор към момента не са разграничени ", тревожи се Еврокомисията за обстановката в Полша.

Борба с корупцията

Европейската комисия има най-вече забележки към страните членки по битката с корупцията, отбелязвайки в отчета, че " корупцията продължава да бъде сериозен проблем както за жителите, по този начин и за предприятията в Европейски Съюз ".

Като осезателен проблем за Европейски Съюз в тази част се показва, че въпреки и държавните чиновници да са проверявани за своето имуществено положение и спор на ползи , тези отговорности имат друг обсег, бистрота и досегаемост на оповестената информация, както и във връзка с нивото и успеваемостта на инспекцията и правоприлагането. България тук е измежду негативните образци като се показва, че " остават съществени пропуски в ограниченията за преданост на заемащите постове от най-високо равнище ".

Посочва се, че в някои страни членки следствията и наказателните преследвания по каузи за корупция лишават дълго време и към момента не са налице солидни резултати, изключително по каузи за корупция по високите етажи на властта.

Комисията не пропуща да означи, че " в България към момента липсват солидни резултати от дефинитивни присъди по каузи за корупция на високо равнище ". Проблеми в следствието на корупция по върховете се цитират в отчета още в Унгария, Гърция, Словения и Малта.

Само Унгария и Австрия са създали през годината законодателни промени, които са подобрили потенциала на институциите да се борят с казуса и транспонирането на директивата за отбрана на очевидците не е завършило във всички страни.

Европейската комисия подлага на критика Полша за неналичието на начинания, които да подобрят битката с корупцията по високите етажи на властта. " Продължават да съществуват опасности и във връзка с ефикасното правоприлагане против корупцията на високо равнище на процедура, в това число опасността от изборно използване на закона и безотговорност, породени от несъответствието в отнасяне на случаи на корупция за политически цели ", написа в отчета.

България е включена и в частта с похвалите поради поправките за и взема и заем от още несвършената, въпреки и планувана задача да направи промени в статута на антикорупционната комисия. Не е пропусната и анулацията на " златните паспорти ", като се показва, че е почнал развой на лишаване на непозволено отсъждане на българско поданство против вложения.

Свобода на медиите

Еврокомисията не вижда изключително придвижване във връзка с медийната независимост, плурализмът, политическата самостоятелност и общественото приобщаване на медиите.

В отчета се споделя, че " знаците, свързани с журналистическата специалност и отбраната на
публицистите остават като цяло непроменени, като и двете записват междинен риск. Има известно в допълнение усъвършенстване в индикатора, обвързвано с на прозрачността на медийната благосъстоятелност, дължаща се и на използването на законодателството на Европейски Съюз от няколко страни членки. Концентрацията на новинарските медии резервира равнището си на " висок риск " в целия Европейски Съюз, до момента в който зоната на политическа самостоятелност, остава значително непроменена при междинен риск ".

 За България и Румъния е значимо всички забележки да бъдат сложени дружно с останалите страни и по тази причина Европейската комисия ще предложи спирането на характерния механизъм за тяхното наблюдаване да бъде прекратeн, съобщи еврокомисарят за правораздаването Дидие Рейндърс. Той си пожела по-малко изключителни избори в България, с цел да може да се одобри законодателството, нужно за реализиране на промените
© European commission (audiovisual service)

За България и Румъния е значимо всички забележки да бъдат сложени дружно с останалите страни и по тази причина Европейската комисия ще предложи спирането на характерния механизъм за тяхното наблюдаване да бъде прекратeн, съобщи еврокомисарят за правораздаването Дидие Рейндърс. Той си пожела по-малко изключителни избори в България, с цел да може да се одобри законодателството, нужно за реализиране на промените

Комисията още веднъж издаде редица рекомендации, които обгръщат транспарантното и заслужено разпределение на държавната реклама, самостоятелното ръководство на публичните медии и ограниченията за възстановяване на сигурността на публицистите, както и правото на достъп до обществени документи.

Разделение на управляващите

Еврокомисията счита, че качеството на своите законодателните процеси и работата на Конституционните съдилища не престават да се усъвършенстват, като през годината в някои страни членки статутът на националните институции за правата на индивида, омбудсманите и други самостоятелни органи е в допълнение укрепен.

В тази част паника се показва най-много за, където Брюксел счита, че това може да ограничи правото на някои хора да заемат обществени длъжности. Полша се цитира измежду страните, предизвикващи " сериозна угриженост " и във връзка с Конституционния арбитражен съд, който

Споменава се, че в някои страни към момента няма публична уредба за съвещания със заинтригуваните страни или тя не се съблюдава в задоволителна степен на процедура, а организациите на гражданското общество и бранителите на правата на индивида не престават да се сблъскват с провокации, като да вземем за пример въпроси, свързани с финансирането и ограничавания върху тяхното пространство на деяние.

Докладът показва, че в Гърция се е свило пространството на деяние на неправителствените организации, изключително във връзка с работата с идващите в страната мигранти.

В разнообразни страни членки бяха изразени опасения по отношение на продължаващото потребление на изключителни пълномощия. Тук като най-фрапиращ образец се дава Унгария , където изключителното състояние, въведено поради пандемията от COVID-19 през 2020 година продължава да работи и да се ползва, както и в Латвия във връзка с границата с Беларус, където лимитираният достъп за медии и цивилен организации остава.

" Правната сигурност е подкопана от непредсказуемата регулаторна среда и обширната и дълготрайно потребление на изключителните пълномощия на държавното управление, което също пречи на работата на единния пазар ", написа Комисията в заключенията си за Унгария.

За България се показват терзания във връзка с законотворческия развой по отношение на използването на процедура на новите процедурни правила и проточилите се процедури за замяна на управленията на регулаторите с от дълго време изтекли мандати.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР