Европейската комисия започва одит на граничен пункт Капитан Андреево, съобщи

...
Европейската комисия започва одит на граничен пункт Капитан Андреево, съобщи
Коментари Харесай

Европейската комисия започва одит на Капитан Андреево, България е загубила 1 млрд. лева

Европейската комисия стартира одит на граничен пункт " Капитан Андреево ", заяви пред БНР шефът на организацията по сигурност на храните проф. Христо Даскалов. Той ще бъде на място дружно с инспекторите, които ще ревизират дали фитосанитарният, медицинският и животинският надзор се правят според правилник 625 на Европейска комисия. Даскалов уточни, че през последните две години одитите са правени онлайн.

" Когато си приказват двама индивида през тв приемника и се демонстрират документи, когато се формализира работата, не може да се види действителната обстановка. Действителната обстановка може да се види, когато отидеш там ", разяснява Даскалов.

От 20 май БАБХ пое всички стадии от осъществявания на границата с Турция фитосанитарен и ветеринарен надзор върху артикули, вносът от трети страни, за сметка на частната компания " Евролаб 2011 ". Тя подаде тъжби в съда, които бяха отхвърлени. Наскоро и Върховният административен съд отхвърли настояването на компанията, която протестираше решението на страната да изпрати свои чиновници за надзор на влизащите от Турция плодове и зеленчуци. Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов пък заяви, че е получавал закани, а му е предлаган и рушвет. За предлаган рушвет осведоми и Даскалов.

Днес той заяви, че за 10 години България е изгубила към 1 милиард лв. от това, че инспекциите са правени от частна компания.

Отново повтори, че е имало спор на ползи, защото компанията " Евролаб 2011 " е работила като оператор, като е посрещала камионите от турска страна и им е съдействала за по-бързо прекосяване през пункта, а в същото време е правила лабораторния надзор на стоките им.

Когато системата е работила по този метод, делът на откритите проби с пестициди е бил към 1.5-2%, а в този момент е към 10% от 800-900 направени проби, сподели още Даскалов.

Попитан кой би трябвало да понесе отговорност за основаната през годините обстановка, той сподели, че тя е размита.

" Сагата стартира през 2011 година, когато е основана БАБХ. Оттогава е почнала подготовка скъпите действия да бъдат трансферирани на частната лаборатория. Можем да допускаме какво се е случвало, дали е имало пакети, куфари с пари. Това, което е трябвало да постъпва в републиканския бюджет, е било обещано да постъпва в други сметки ", сподели Даскалов.

Добави, че подписваните заповеди са направени по този начин, че да наподобяват законно. Между тях са се появявали неща, които обществото е нямало по какъв начин да види и никой не ги е глобил. Според него би следвало прокуратурата да се занимава с ощетяване на държавния бюджет.

Преди дни Агенцията по храните приключи и контракта за наем на компанията " Евролаб 2011 " и към този момент има несъмнено помещение за нова лаборатория на границата, където страната да прави активността си. Има план за оборудването ѝ, оповестена е и социална поръчка за пазаруването му, набират се фрагменти за образование.

Попитан дали при нови избори смяната на границата може да се окаже обратима обстановка, проф. Даскалов даде позитивен отговор, обосновавайки се с държанието на избрани политически сили, които той е следил в Народното събрание и пазят компанията " Евролаб 2011 ".

Даскалов добави, че схемата позната като " Златният мочур ", където се дезинфекцират транспортните средства, е част от пейзажа посредством отклонение на същата компания.

" Нашите адвокати направиха голяма работа. Договорът изтича в края на годината. Нашата цел е да съберем цялата информация, да съберем суми или да го прекратим. Ако го прекратим, ще се наложи страната да се охарчи доста, тъй като изискванията са доста неизгодни от нея. Ако ние управляваме, решението е изрично, дезинфекцията ще се прави от БАБХ от следващата година ", сподели Даскалов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР