Европейската комисия задейства днес механизъм за блокиране на действието на

...
Европейската комисия задейства днес механизъм за блокиране на действието на
Коментари Харесай

ЕК задейства механизъм за защита на европейския бизнес в Иран

Европейската комисия задейства през днешния ден механизъм за блокиране на действието на глобите на Съединени американски щати против Иран на територията на Европейския съюз, предадоха международните организации.

Европейска комисия заяви, че е приела " първи пакет от ограничения за отбрана на фирмите от Европейски Съюз в Иран от глобите на Съединени американски щати ".

След като американският президент Доналд Тръмп разгласи предходната седмица решението си да изтегли Съединени американски щати от съглашението за иранската нуклеарна стратегия, Европейски Съюз излезе с общ ангажимент, доказан и на Срещата на Върха в София, да се придържа към договорката, която има за цел да не разреши на Иран да създава нуклеарни оръжия в подмяна на анулация на глобите, засегнали неговата стопанска система, напомня ДПА.

" Докато иранците съблюдават своите задължения, Европейски Съюз, несъмнено, ще се придържа към съглашението, на което беше проектант ", сподели ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и предизвести, че решението на Съединени американски щати още веднъж да наложат наказания " няма да остане без последствия ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Първата стъпка е одобрение на " блокиращ правилник ", който " не разрешава на фирмите от Европейски Съюз да извършват екстериториални наказания на Съединени американски щати, позволява на фирмите да си възвръщат по правосъден ред загубите от дейностите на трети лица, изпълняващи тези наказания, и анулира действието на каквито и да е задгранични правосъдни решения за осъществяване на глобите на Съединени американски щати на територията на Европейски Съюз ", съобщи Европейската комисия, представена от ТАСС.

Според Европейска комисия задачата е мярката да влезе в действие, преди да стартира действието на първия пакет наказания на Съединени американски щати на 6 август.

Еврокомисията също по този начин цели да разреши на Европейската капиталова банка да финансира действия в Иран.

Ето за какво през днешния ден Европейската комисия стартира и процедура, с цел да разреши на гореспоменатата банка да продължи да поддържа европейските вложения в Иран, по-специално за дребните и междинните предприятия, добавя Франс прес.

Европейският парламент и Съветът имат два месеца, с цел да кажат дали одобряват или се опълчват на тези ограничения.

" Процедурата може да бъде прекъсната, в случай че политическите условия не оправдават приемането на ограниченията ", отбелязва Европейска комисия.

Блокиращият механизъм беше основан още през 1996 година, с цел да бъде заобиколено ембаргото против Куба. Но той по този начин й не беше употребен, защото тогава рецесията бе решена политически, добавя Франс прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР