Европейската комисия за демокрация чрез право, по-известна като Венецианската комисия,

...
Европейската комисия за демокрация чрез право, по-известна като Венецианската комисия,
Коментари Харесай

Венецианската комисия одобрява разделянето на ВСС

Европейската комисия за народна власт посредством право, по-известна като Венецианската комисия, разиска и гласоподава мнение по предложенията за промени на българската Конституция, заяви Министерството на правораздаването на страницата си във Facebook.
 
На съвещанието са взели участие министърът на правораздаването Атанас Славов и неговият заместител Емил Дечев. 
Венецианската комисия утвърждава и насърчава разделянето на единния сега Висш правосъден съвет, което е нейна отдавнашна рекомендация.
 
Положително е мнението и за смяната на квотите в съвета, кардинално се поддържа и препоръчаното решение за Прокурорския съвет. По обособени оферти се показват рецензии и рекомендации, гласи известието.
 
Атанас Славов е защитил главните цели на законопроекта за гарантиране на без значение правораздаване и виновна прокуратура, с акцент върху предлаганите промени в областта на правосъдната власт, се показва още в известието.
 
Ключови измежду тях са разделянето на правосъдния съвет на два независими съвета – един за съдиите и различен за прокурорите и следователите, както и новото съответствие сред професионалните и парламентарните квоти, при които избраниците на съдиите ще имат превес във Висшия правосъден съвет, а тези на Народно събрание – в Прокурорския съвет.
 
Проектът за промени в Конституцията бе подсилен на първо гласоподаване от 161 народни представители, като не събра нужните три четвърти от гласовете и не беше признат.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР