Европейската комисия вече подписа три договора за нови лекарства за

...
Европейската комисия вече подписа три договора за нови лекарства за
Коментари Харесай

ЕК сключи договори за 3 лекарства за COVID, но България иска само 1 |

Европейската комисия към този момент подписа три контракта за нови медикаменти за лекуване с моноклонални антитела против COVID-19, само че България се е присъединила единствено в един от договорите. Това се схваща от отговори на Министерството на здравеопазването на въпроси на OFFNews. Служебното държавно управление на Стефан Янев е решило да взе участие единствено в подписания на 21 септември от Европейската комисия рамков контракт с щатската компания Eli Lilly Export S.A. за доставка на комбинирания артикул Bamlanivimab, Etesevimab.

На 27 юли Европейска комисия подписа контракт с GlaxoSmithKline за sotrovimab (VIR-7831), създаден дружно с VIR biotechnology. В този контракт се включиха 16 страни членки на Европейски Съюз. През юли бе подписан контракт и с Roche за REGN-COV2, композиция от Casirivimab and Imdevimab.

И трите препарата са за лекуване с моноклонални антитела. Те са част от тактиката на Европейската комисия за битка с ковид, която планува сключването на контракти за доставка на пет препарата до края на годината. Основата част от тактиката е да бъде имунизирано 70% от популацията на Европейски Съюз, която е реализирана, само че не и в България, където имунизираните са под 20%.

С народен контракт щяло да е по-евтино

Интересни са претекстовете на държавното управление да не взе участие в другите два контракта. Според Министерство на здравеопазването, в случай че България не взе участие в другите два контракта, доставката на двата препарата щяла да е надали не по-евтина. ”Република България не взе участие в подписаните от Европейската комисия Рамкови контракти с Roche и GlaxoSmithKline заради препоръчани от Европейската комисия и собственик на разрешението за приложимост по-добри финансови условия при подписване на двустранен контракт на национално равнище или заради удължена процедура за утвърждение на присъединяване в рамковия контракт на локално равнище ”, се споделя в отговора на Министерство на здравеопазването до OFFNews (оригиналният правопис е запазен). От Министерство на здравеопазването не дават отговор към този момент трети ден на уточняващ въпрос, какво тъкмо са желали да кажат в това изречение. Но в случай че от Министерство на здравеопазването са прави, то подписването на рамковия контракт от страна на Европейска комисия и 16-те страни е огромна неточност.

Според дипломатически източници, осведомени с договарянията през юли с Европейска комисия, същинската причина е, че първото служебно държавно управление на Стефан Янев е решило, че цената на препаратите е доста висока и за това се е отказало да взе участие в договорите. Подобен беше и методът на държавното управление на Бойко Борисов, който заложи на най-евтината ваксина от контрактуваните от Европейска комисия, тази на Астра Зенека, и откакто компанията спря доставките, имунизацията спря  заради липса на ваксини и поради краткотрайното прекъсване на имунизацията с този препарат. 

“Министерство на опазването на здравето, вследствие на предоставени от притежатели на позволение за приложимост оферти, е подхванало нужните дейности за договаряне на доставки на моноклонални антитела за лекуването на българските пациенти посредством подписване двустранни контракти по реда на Закона за публичните поръчки ”, написаха от Министерство на здравеопазването. На уеб страницата на ведомството обаче няма оповестена социална поръчка или авансово съобщение за такова.

Тайна, само че не напълно

От Министерство на здравеопазването отхвърлиха да отговорят какъв брой дози и на каква цена са поръчани с аргумента, че “финансовата информацията по сключваните от Европейската комисия Рамкови контракти е конфиденциална ”. От изявата на служебния министър Стойчо Кацаров пред обединените парламентарни комисии за актуализацията на бюджета на 19 август обаче тези данни стават ясни. " От тези 34 млн. лева (за медикаменти за Коронавирус - бел. авт.) 14 млн. лева са планувани за " Ремдесивир ", 4 млн. лева са за моноклонални антитела по една обща стратегия. Това може да обезпечи лекуване на до 3000 души пациенти, които имат проблем с имунния отговор на имунизация и това би било единствена опция да се повлияе хода на болестта “, сподели доктор Стойчо Кацаров. От думите му се схваща още, че пари за други контракти за моноклонални антитела с изключение на по единствения контракт на Европейска комисия не са планувани за тази година, макар изказванията на Министерство на здравеопазването.

“След довеждане докрай на описаните процедури, обезпечените антитела ще могат да стартират да се ползват след приемане на централизирано позволение за приложимост от Европейската комисия, което на този стадий към момента не е реалност ”, прецизират от Министерство на здравеопазването. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР