Европейската комисия вчера представи дългоочакваната Европейска зелена сделка, акцентираща върху

...
Европейската комисия вчера представи дългоочакваната Европейска зелена сделка, акцентираща върху
Коментари Харесай

Реновиране на сградите, "От фермата до вилицата" и още от Европейската зелена сделка

Европейската комисия през вчерашния ден показа дълго чаканата Европейска зелена договорка, акцентираща върху дълъг лист от политически начинания, ориентирани към постигане на нулеви чисти излъчвания в битката с световното стопляне до 2050 година, написа EurActiv България.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен очерта параметрите на Европейската зелена договорка, обещавайки " да не оставя никого обратно " в конкуренцията за реализиране на климатично неутрална стопанска система до 2050 година

" За Европа това е миг, съпоставим със стъпването на индивида на луната ", сподели тя във видео изказване. " Целта ни е да сдобрим стопанската система си с планетата " и " да я създадем работеща за нашите жители ", добави Фон дер Лайен, описвайки политиката за климата като новата европейска тактика за напредък.

Европа цели да бъде водеща в удобните за климата промишлености и чистите технологии, изясни някогашният министър на защитата и добави: " Убедена съм, че остарелият модел на напредък, учреден на изкопаеми горива и замърсяване, е стар и не е в синхрон с нашата идея.

Ето и 10-те съществени точки в проекта на Комисията:

" Климатично неутрална " Европа

Това е всеобхватната цел на Европейската зелена договорка. Европейски Съюз ще се стреми да реализира нулеви чисти излъчвания на парниковите газове до 2050 година, цел, която ще бъде подкрепена от " Закон за климата ", който ще бъде показан през март 2020 година

Това значи актуализиране на климатичната упоритост на Европейски Съюз за 2030 година с понижаване на излъчванията на парникови газове с 50-55%, което да размени актуалната цел от 40%. Цифрата от 55% ще бъде обект на разбор на разноските и изгодите.

Комисията желае да преразгледа всяко законодателство и правилник на Европейски Съюз, с цел да ги приведе в сходство с новите цели в региона на климата.

Това ще стартира с Директивата за възобновимите енергийни източници, Директивата за енергийна успеваемост, само че също по този начин и с Директивата за търговия с излъчвания и Регламента за шерване на напъните, както и скандално известната Директива за земеползването и горския фонд (LULUCF), отнасяща се до смяната на предназначението на земеделската земя. Предложенията ще бъдат показани като част от пакет през март 2021 година

През 2020 година ще бъде показан проект за " умна интеграция на бранша ", който сплотява енергийния, газовия и отоплителния бранш " в една система ". Той ще пристигна дружно с нова самодейност за оползотворяване на " големия капацитет " на вятърната сила в морските пространства, обявиха европейски чиновници.

Кръгова стопанска система

През март 2020 година нов проект за деяние, обвързван с кръговата стопанска система, ще бъде показан, като част от по-широката индустриална тактика на Европейски Съюз. Той ще включва устойчива продуктова политика с " наставления по какъв начин да се създават артикули ", употребявайки по-малко материали и гарантирайки, че те ще могат да бъдат употребявани наново и да бъдат рециклирани.

Въглеродно интензивните промишлености като стоманената, циментовата и текстилната също ще насочат вниманието към новия проект за кръгова стопанска система. Една от главните цели е подготовката за " чисто стоманопроизводство ", употребявайки водород до 2030 година, съобщи чиновник на Европейски Съюз. " Защо 2030 година? Защото, в случай че желаете чиста промишленост през 2050 година, последният капиталов цикъл ще е през 2030 година ", съобщи той.

През 2020 година ще бъде показано и ново законодателство, което ще направи батериите рециклируеми и за многократна приложимост.

Реновиране на постройките

Това е една от водещите стратегии на Зелената договорка. Основната цел е " най-малко да се удвои или даже утрои " степента на възобновяване на постройките, която сега е към 1%.

Нулево замърсяване

Независимо дали във въздуха, почвата или водата, задачата е да се реализира " околна среда без замърсители " до 2050 година Новите начинания там включват тактика за химическата промишленост.

Екосистеми и биоразнообразие

През март 2020 година ще бъде показана нова тактика за биологичното многообразие, в границите на срещата на върха на Организация на обединените нации за биологичното многообразие, която ще се организира в Китай през октомври. " Европа желае да води посредством образец " с нови ограничения, адресиращи главните причинители за загубата на биологично многообразие, съобщи чиновник на Европейски Съюз.

Това включва ограничения за справяне със замърсяването на почвата и водите, както и нова тактика за горите. " Нуждаем се от повече дървета в Европа ", както в градовете, по този начин и в провинцията. Ще бъдат въведени нови правила за етикетиране, с цел да се предизвикват селскостопанските артикули, създадени без да се е наложило обезлесяване.

Стратегия " От фермата до вилицата "

За да бъде показана напролет на 2020 година, новата тактика ще цели система за " зелено и по-здравословно земеделие ". Това включва проекти за " доста понижаване на потреблението на химически пестициди, торове и антибиотици ", съобщи чиновник на Европейски Съюз.

Новите национални стратегически проекти ще бъдат прегледани деликатно, показани следващата година от държавите-членки в границите на Общата селскостопанска политика, с цел да се ревизира дали подхождат с задачите на Зелената договорка.

Транспорт

Една година откакто Европейски Съюз се съгласи с новите стандарти за въглеродните излъчвания на колите, автомобилният бранш още веднъж попада под огъня на Комисията. Настоящата цел е да се доближи 95gCO2/км до 2021 година Сега " би трябвало да работим за постигане на нулеви стойности през идващото десетилетие " съобщи формален представител на Европейски Съюз.

Електрическите транспортни средства ще бъдат в допълнение насърчавани като за задачата до 2025 година в цяла Европа ще бъдат ситуирани 1 милион публични станции за зареждане. " Всяко семейство в Европа би трябвало да може да употребява електрическия автомобил си без да се тормози за идната зарядна станция ", изясни формалният представител.

" Устойчиви различни горива " – биогорива и водород – ще бъдат насърчавани в авиацията, транспорта на артикули и тежкотоварния авто превоз, където електрифицирането понастоящем е невероятно.

Финанси

За да " не остави никого обратно ", Комисията предлага Механизъм за обективен преход, с цел да помогне на районите, най-силно подвластни от изкопаемите горива. " Имаме упоритостта да активизираме 100 милиарда евро, ориентирани към най-уязвимите райони и браншове ", съобщи Фон дер Лайен, представяйки Зелената договорка.

Предложеният инструмент в размер на 100 милиарда евро се състои от:

- фонд за обективен преход, който ще активизира средства от бюджета на районната политика на ЕС;
- Програмата " InvestEU " с финансиране, идващо от Европейската капиталова банка;
- Финансиране от Европейска инвестиционна банка, идващо от личния капитал на европейската банка.

За всяко евро, изразходвано от фонда, районите може да прибавят 2 или 3 евро. В този подтекст насоките на Европейски Съюз за държавна помощ ще бъдат преразгледани, тъй че националните държавни управления да могат директно да поддържат вложенията в чиста сила, с благословията на дирекцията за конкуренция на Комисията.

На районите ще бъде препоръчана и техническа помощ, с цел да им се помогне да " усвоят " средствата, спазвайки строгите европейски правила за изразходването им.

Всяка държавна помощ, обаче, ще би трябвало да бъде тествана от Комисията като част от новите проекти за преход на районите.

Научни проучвания и разработки и нововъведения

С препоръчан бюджет от 100 милиарда евро за идващите седем години (2021-2027 г.), програмата за проучвания и нововъведения " Хоризонт Европа " също ще способства за Зелената договорка. 35% от финансирането за научни проучвания в Европейски Съюз ще бъдат заделени за удобни за климата технологии според съглашение, реализирано по-рано тази година. А поредност от проучвателен планове ще бъдат съсредоточени основно върху екологичните цели.

Външни връзки

И най-после, дипломатическите старания на Европейски Съюз ще бъдат мобилизирани в поддръжка на Зелената договорка. Една мярка, която евентуално ще притегли внимание и несъгласия, е предлагането за граничен въглероден налог на Европейски Съюз. Докато Европа усилва климатичните си упоритости, " чакаме и останалият свят да поеме своята ролята ", изясни чиновник на Европейски Съюз. Но в случай че това не се случи Европа " няма да е наивна " и ще отбрани промишлеността си от нелоялна конкуренция, добави той.

За да води посредством образец, самата Европейска комисия ще се стреми към климатичен неутралитет до 2030 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР