Европейската комисия трябва да се намеси по казуса със задържаните

...
Европейската комисия трябва да се намеси по казуса със задържаните
Коментари Харесай

Адвокати по морско право: ЕК да се намеси по казуса със задържаните в Румъния български кораби

Европейската комисия би трябвало да се намеси по проблема със арестуваните български кораби в Румъния. Мнението е на юристи по морско право. Междувременно управляващите у нас оповестиха, че риболовците ни са с повдигнати обвинявания и по случая тече прокурорско следствие. Румънските управляващи обаче към момента не оповестяват в какво тъкмо упрекват българите.
Прочетете още
Въпреки настояването на външното ни министерство, от румънска страна към момента не дават безапелационни отговори на какво съображение е станало задържането на корабите ни и какви правила са нарушили риболовците. Според юристи българите няма по какъв начин да са нарушили разпоредбите, защото нито са плавали в румънски териториални води, нито съществува възбрана за улов на акули в тази част на морето, в която са арестувани.

Случаят не е казус у нас. Румъния към този момент е била осъждана от Европейския съд поради непозволено задържане на български транспортен съд. Казусът се точи години наред, в които притежателят на кораба се бори за правдивост в Страсбург и завоюва.

През 2011 година български транспортен съд е арестуван от румънските управляващи в европейски води с обвиняване за противозаконен улов. Капитанът Христо Спасов е под арест на борда 45 дни. Това е единствено началото на 10-годишната му битка да потвърди, че е почтен. „ Прибраха ни, държаха ни няколко дни без никакви обвинявания, разпити от заран до вечер – непрекъснато. Те ни третираха като нарушители. Представете си, че цялостен живот сте градили един дом, едно семейство, и в един даден момент – това е еднакво на земетресение опустошително – и всичко стартира изначало ”, споделя Христо Спасов.

Справедливост той получава в Страсбург, където Европейският съд признава правото български риболовни кораби да плават във водите на съседката ни. Корабът му обаче остава година в Румъния и по този начин мъжът губи и прехраната си. Капитанът споделя, че откакто задържали кораба му, ходил ходел по полето и да събира желязо, с цел да изхранва фамилията си. „ Аз към този момент се махам от тоя бизнес. Това не е бизнес, това е тъга ”, добавя Спасов. Сега той е безапелационен – сюжетът се повтаря. Ако обвиняванията към българите се окажат същите като при него - юристи ще упорстват за интервенция на Еврокомисията.

„ Ако откри нарушаване, да стартира една процедура против страната членка. Такава стартира преди време по проблема на Христо Спасов, само че тогава Румъния сподели на Комисията " повече няма да върша по този начин " и прекратиха производството на нулева фаза. След 10 години ние имаме решение на съда в Страсбург, който споделя, че в действителност Румъния не е приложила правото на Европейски Съюз. Но какво в случай че след 10 години тези капитани получат правдивост или някакво обезщетение ”, разяснява Димитър Димитров.

Дори Румъния неотдавна да е въвела възбрана за лов на акули, допълват юристите, тя може да се отнася единствено и само за нейни кораби. Българите не са в нарушаване и съгласно мястото, на което са ловили.

Румънските управляващи още мълчат по тематиката за какво е станало задържането.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР