Европейската комисия системно блокира проверките на сделката за ваксините срещу

...
Европейската комисия системно блокира проверките на сделката за ваксините срещу
Коментари Харесай

ЕК крие какво съдържа новото споразумение за ваксини с „Пфайзер“

Европейската комисия редовно блокира инспекциите на договорката за имунизациите против КОВИД-19, подписана с „ Пфайзер “, написа сп. „ Политико “.

От известно време насам се разгорещяват разногласията към текстовите известия, които се счита, че са си разменили ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и основният изпълнителен шеф на „ Пфайзер “ Алберт Бурла в навечерието на договорката от април 2021 година за 1,1 милиарда дози от имунизацията на „ Бионтех “/ “Пфайзер “. Съдържанието и даже съществуването на известията е обгърнато в загадка, а настояванията за уточнения се посрещат с фразата „ без коментар “, написа „ Политико “.

Миналия петък Европейска комисия съобщи, че е постигнала дълго търсеното съглашение за внасяне на промени в контракта с „ Пфайзер “. Новата договорка планува редуциране на 450-те милиона дози, които към момента трябваше да бъдат доставени през 2023 година, и също по този начин те да бъдат разпределени през идващите четири години.

Това е цялата информация, която получават хората, показва „ Политико “. Европейска комисия не разкрива новия брой дози, които страните членки би трябвало да закупят, нито каквито и да било финансови условия на промени контракт.

Липсата на бистрота е непрекъсната характерност на тази договорка, разяснява седмичникът. Европейска комисия отхвърли настояването на брюкселски публицист за „ достъп до документи “ за приемане на достъп до хипотетичните известия на Фон дер Лайен с Бурла – макар упреците на Европейския омбудсман. Бюджетният надзирател на Европейски Съюз беше възпрепятстван да направи обзор на договарянията, без за това да бъдат дадени пояснения. Комисията на Европейския парламент по въпросите, свързани с КОВИД-19, не съумя да реализира по-голям триумф, откакто Фон дер Лайен не се яви пред евродепутатите, с цел да отговори на техните въпроси, откакто те я приканиха да направи това, съобщи Българска телеграфна агенция.

Говорител на Европейска комисия е отклонил към националните държавни управления питане на „ Политико “ по отношение на решението да не се разкрива преразгледаният сбор на дозите – детайлност, която е била оповестена в първичния контракт. „ Стратегиите за имунизация или стратегиите за имунизиране се създават и извършват от страните членки “, е декларирал представителят.

Фон дер Лайен евентуално се надява, че с тази последна договорка въпросът ще бъде завършен преди евентуалната ѝ кандидатура за втори мандат през идната година, счита „ Политико “. На фона на формалното привършване на пандемията и на това, че обществеността желае не помни всичко, обвързвано с нея, очакванията на Фон дер Лайен може би ще се осъществен, разяснява седмичникът.

През октомври предходната година обаче Европейската прокуратура разгласи, че е почнала инспекция на публичните поръчки на Европейски Съюз за имунизациите, показва „ Политико “. Органът за наблюдаване на финансовите закононарушения не сподели кой контракт преглежда и кого проверява, само че в случай че се окаже, че прокуратурата е взела на прицел ръководителя на Европейска комисия, е допустимо Фон дер Лайен да се трансформира от сигурна кандидатура за преизбиране в една персона без политическо бъдеще, заключава изданието.

Етикети: " Пфайзер " ваксинидоговорЕвропейска комисиякоронавирус
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР