Европейската комисия ще разследва България, след като стана ясно, че

...
Европейската комисия ще разследва България, след като стана ясно, че
Коментари Харесай

ЕК започва разследване срещу България заради заобикалянето на санкциите от "Лукойл"

Европейската комисия ще проверява България, откакто стана ясно, че " Лукойл " се е възползвала от малки врати в глобите на Европейски Съюз, с цел да завоюва 1 милиард евро. Това заяви авторитетното издание " Politico ".
 
Няколко часа по-рано изданието публикува  следствие  как от бургаската рафинерия на " Лукойл " са натрупали облагата посредством дерогацията, позволяваща на България да продължи да внася съветски недопечен нефт до 31 декември 2024 година
 
" Обърнахме внимание на това и помолихме българите да дадат пояснение ", е споделил върховен представител на Европейска комисия, поискал името му да остане в загадка, пред " Politico ".
 
Говорител на комисията припомнил, че решението България да получи дерогация е било взето с единогласие от страните членки. Причината за тази дерогация е да се подсигурява сигурността на доставките за вътрешния пазар на страната.
 
 Централата на Лукойл в София Централата на Лукойл в София Източник: Zonanews
" Дерогацията беше призната с единогласие от страните членки. Има доста характерна причина за тази дерогация и тя е да се подсигуряват сигурността на доставките. Въвеждането ѝ беше обвързвано и с аргументи, свързани с околната среда. Важен миг, който би трябвало да споменем, е, че тази дерогация е краткотрайна и изтича в края на другата година ", сподели представителят на Европейска комисия Даниел Фери, представен от Българска национална телевизия.
 
Говорителят добави, че когато има проблеми, свързани със подозрения за заобикаляне или нарушение на глобите против Русия, Европейска комисия се свързва със съответната страна. А отговорността за използването на глобите против Русия е на самите страни членки.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР