Европейската комисия ще представи този месец готвения от началото на

...
Европейската комисия ще представи този месец готвения от началото на
Коментари Харесай

Брюксел приключва работата по новия закон за медийна свобода

Европейската комисия ще показа този месец готвения от началото на годината план на нов законодателен акт за медийна независимост, заяви " Сега ".

Той ще включва общи правила за мениджмънта и регулациите при обществените медии, повече гаранции за бистрота на собствеността, съответно финансиране за обществените медии.

" Този закон ще бъде сложна борба ", съобщи заместник-председателят на Комисията Вера Йоурова, която дава отговор за правораздаването.

„ Някои държави-членки желаят да могат да въздействат на медиите, и те ще настояват, че комисията желае да узурпира властта им. Някои притежатели на медии се облагодетелстват от актуалната обстановка, и те ще крещят, че подкопаваме техния бизнес ", разяснява Йоурова, представена от " Le Figaro ".

По-рано през седмицата Йоурова разяснява пред Чешкото радио, че законодателното предложение ще се разисква в границите на Чешкото председателство и диалозите няма да са леки.

Важният член 1 на новия закон гласи, че нито страната, нито която и да е било институция следва да се бърка в това, което отразяват медиите.

Това значи, че в медиите влиза обществено финансиране, то би трябвало да бъде транспарантно и недискриминационно, акцентира Йоурова.

" Недопустимо е обособени страни да финансират избрани медии, а те в следствие да пишат приятни материали, както към този момент се случва ", добави еврокомисарят.

Новият закон ще съдържа повече гаранции за бистрота на собствеността, в това число опция за осветяването ѝ по правосъден път, и по-добри гаранции за безпристрастност при назначението и освобождението на шефовете на обществени медии.

Новият проектозакон идва след оповестените следващи рекомендации към обособени страни-членки да защитят по-добре медийната независимост и плурализма.

През юли в границите на годишния отчет по отношение на върховенството на закона Брюксел за пръв път насочи съответни рекомендации към Полша, Румъния, Словения, Словакия, Чехия, Кипър и Унгария да засилят публицистичната и управническа самостоятелност на обществените си медии.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР