Европейската комисия ще предостави 56 милиона евро за подпомагане на

...
Европейската комисия ще предостави 56 милиона евро за подпомагане на
Коментари Харесай

България ще получи 16 млн. евро компенсация за зърнопроизводителите

Европейската комисия ще даде 56 милиона евро за подкрепяне на фермерите в Полша, Румъния и България, наранени от нараствания експорт на селскостопанска продукция от Украйна, заяви комисарят по земеделието Януш Войчеховски, представен от " Блумбърг ". " Виждаме нарастване на доставките, голямо нарастване на вноса за граничните страни ", сподели той.

България и Полша ще получат надлежно по 16 и 30 милиона евро, заради обстоятелството, че комбинацията от локалното им произвеждане и вноса от Украйна надвишава междинното за петте години преди съветската военна интервенция, за Румъния е решено да се провиснал 10 милиона евро, защото се трансформира в център за зърно, изнасяно от Украйна за Европа по " маршрутите на солидарността ".

Унгария и Словакия също се сблъскаха с нарастване на украинския импорт на зърно, само че те не получават помощ, защото техният смесен импорт и вътрешно произвеждане не надвишава междинното за петте години преди военните дейности.

Европейски Съюз и Украйна подписаха всеобхватно съглашение за зона за свободна търговия през 2016 година, което суспендира митата и цените върху към половината от селскостопанските артикули на Украйна.

Износът от Украйна за Европейски Съюз на останалите артикули беше омекотен предишния май за една година като част от " маршрутите на взаимност " - тези ограничения бяха подхванати от Европа, с цел да подтиква стопанската система на нападнатата от Русия страна и последователно да интегрира Украйна във вътрешния пазар на Европейски съюз.
Подобни ограничения доведоха до обстоятелството, че вносът на храни се усили доста през последната година - от няколко хиляди до няколко милиона тона. Така да вземем за пример през ноември 2021 година в Полша са импортирани 6 хиляди тона украинска царевица, година по-късно - 1.64 млн. тона, следва от данните на Европейския съвет.
В същото време полските фермери са изправени пред ембарго върху доставките за Беларус и стеснен достъп до египетския пазар, се споделя в документа, а стоките от тази страна не доближават до страните от Западна Европа, които се нуждаят от украински артикули.

 В Брюксел обмислят помощ, откакто България се оплака, че се дави в зърно от Украйна В Брюксел обмислят помощ, откакто България се оплака, че се дави в зърно от Украйна

" Сега има от ден на ден признаци, че в случай че нарастването (на производството от Украйна) не бъде лимитирано, това може да аргументи съществени компликации за производителите от Европейски Съюз в селскостопанския бранш ", се споделя в документа на Европейския съвет.

В края на януари няколко европейски страни, измежду които и България, предложиха да бъдат изплатени обезщетения на фермерите; " запечатване " на импортираното зърно по маршрутите за доставка от Украйна, тъй че то да не излиза на локалния пазар в страната и да не вреди на локалните фермери, а да се изпраща директно до пазари, които се нуждаят от него; да се помогне на Киев по способи, които няма да пречат на селскостопанския бранш на Европейски Съюз и така нататък

Всички страни от Европейски Съюз категорично подчертаха, че не престават да поддържат Украйна в спора с Русия.

Във вторник министърът на земеделието Явор Гечев сподели пред протестиращите зърнопроизводители край свищовското село Горна Студена, че България ще получи 16 милиона евро от Европейската комисия, с които да бъдат обезщетени зърнопроизводителите поради залежалата им продукция след безмитния импорт на украинско зърно, съобщи. В България има огромни количества украинско зърно и неосъществено българско. Към края на февруари у нас има общо 1.169 млн. тона повече от предходната година слънчоглед, пшеница и царевица, уточни Гечев. По думите му има 1.313 млн. тона слънчоглед, което е с 420 хиляди тона повече от предходната година. При пшеницата количествата са с 660 хиляди тона повече, царевицата е с 89 хиляди тона повече.
Това удостоверява тезата на страната, че България страда повече от другите страни от Европейски Съюз от украинския импорт на зърно, съобщи земеделският министър Явор Гечев.

Той сподели още, че в случай че е можел като министър да спре вноса от Украйна, до момента е щял да го направи. И посочи, че България е солидарна страна с Украйна, само че не може българските производители да продават пшеница на 42 ст. за кг, а слънчогледа - на 80 ст. за кг, което е под себестойност.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР