Европейската комисия ще обсъди утре обстановката в Полша, но няма

...
Европейската комисия ще обсъди утре обстановката в Полша, но няма
Коментари Харесай

ЕК ще обсъди ситуацията в Полша утре в Брюксел

Европейската комисия ще разиска на следващия ден ситуацията в Полша, само че няма да взима решения. Това заяви представител на комисията.

Той посочи, че еврокомисарите ще бъдат осведомени с оценката на заместник-председателя на Европейска комисия Франс Тимерманс. Говорителят означи в отговор на въпрос, че към този момент Тимерманс не има намерение да пътува до Варшава.

Брюксел ще реши дали да предприеме спомагателни стъпки, в случай че два противоречиви законопроекти бъдат одобрени от полските управляващи. Говорителят разясни, че откритата против Полша предварителна процедура за нарушение на правото на Европейски Съюз не е обвързвана с посочените законопроекти.

По-рано тази седмица хиляди поляци стачкуваха против признатите от Народното събрание във Варшава законови промени, които съгласно опозицията ще усилят контрола на ръководещите консерватори върху правосъдната система и ще обиден разделянето на управляващите. За да влязат в действие, измененията би трябвало да бъдат одобрени от президента, определен с бюлетината на ръководещото болшинство.

Покрай публичното напрежение към законопроектите сътрудник на частния ефирен канал "Полсат " в Брюксел получи смъртни закани поради това, че е изискал оценката на комисията.

Международната асоциация на публицистите през днешния ден съобщи по този мотив, че правото да се задават въпроси е част от културата за независимост на медиите. Насърчаваме всеки да употребява това право и да задава въпросите, които намира за належащо, уточни представител на организацията. "Ще създадем всичко за опазването на това право ", съобщи от своя страна представителят на Европейска комисия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР