Европейската комисия ще бъде готова през следващата седмица с препоръката

...
Европейската комисия ще бъде готова през следващата седмица с препоръката
Коментари Харесай

Позицията на ЕК по кандидатурата на Украйна се очаква на 17 юни

Европейската комисия ще бъде подготвена през идната седмица с рекомендацията си за присъединение на Украйна към Европейския съюз. Това разгласи в Киев ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, която се срещна с украинския президент Володимр Зеленски.

Амбициите на Киев са да получи статут на претендент за участие в Европейския съюз. За това обаче е належащо единодушие от всичките 27 страни-членки.

Решението за предоставяне на статут на Украйна на страна кандидатка за Европейския съюз би трябвало да бъде направено без общността да бъде отслабена и без Киев да бъде оставен встрани в продължение на години, съобщи френски формален представител, представен от Ройтерс.

Европейската комисия би трябвало да излезе с мнение по кандидатурата на украинската страна на 17 юни, а седмица по-късно се чака водачите на страните да обсъдят въпроса и на среща на върха. Отделните страни обаче са разграничени по отношение на Киев. Според европейски дипломати най-вероятният сюжет е Еврокомисията да даде зелена светлина, само че да сложи и условия, отбелязва Ройтерс.

Френският представител счита, че това, от което Украйна се нуждае, е проява на взаимност. Според него най-лошото би било в случай че тя получи статут и след години стане ясно, че нищо не се е трансформирало.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР