Европейската комисия се съгласи във вторник (10 март) временно да

...
Европейската комисия се съгласи във вторник (10 март) временно да
Коментари Харесай

Заради коронавируса ЕС ще позволи на авиокомпаниите да спрат "призрачните полети"

Европейската комисия се съгласи във вторник (10 март) краткотрайно да спре да ползва разпоредбите, които задължават авиолиниите да правят " призрачни полети ", съобщи EURACTIV, отбелязвайки, че това е един от опитите на Европейски Съюз да смекчи последствията от епидемията от ковид върху стопанската система.

Авиолиниите разполагат с избрани слотове - времето, когато могат да кацат и изхвърчат - само че рискуват да ги изгубят, в случай че не покрият най-малко 80% за една календарна година.

Въпреки че вирусът ограничи проектите за пътешестване и докара до всеобща анулация на полети в опит да се ограничи болестта, превозвачите към момента би трябвало да имат самолети в небето, с цел да запазят бизнес проекта за идната година.

В предишното разпоредбите са били краткотрайно прекъсвани поради терористичните офанзиви от 11 септември, по време на епидемията от SARS и в избрани моменти по време на финансовата рецесия през 2008 година Ситуацията с ковид ще се третира по същия метод.

Пред кореспонденти ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че Брюксел ще предложи законодателство по въпроса доста бързо и добави, че това ще бъде единствено краткотрайна мярка, която ще помогне и на промишлеността, и на околната среда, защото ще се постави завършек на " призрачните полети ".

Според EURACTIV детайлите към това какъв брой дълго време няма да се ползват разпоредбите и дали ще бъде цялостен мораториум или единствено разхлабване на законодателството следва да бъдат конкретизирани от чиновниците по превоза в Еврокомисията.

Еврокомисарят по превоза Адина Вълян съобщи, че " поради неотложността, Комисията в подобаващ миг ще показа законодателно предложение и приканва Европейския парламент и Съвета бързо да одобряват тази мярка с процедура за взаимно взимане на решения ".

Френският финансов министър Брюно Льо Мер сподели, че е изискал от еврокомисаря по икономката Паоло Джентилони да подсигурява, че " фирмите мигат да запазят своите
слотове без да би трябвало техни самолети да летят празни в небето ". По думите на министъра е " изцяло неуместно тези правила да се ползват при сегашните условия ".

Как коронавирусът раздруса авиондустрията четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (323)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР