Европейската комисия счита, че последните промени в съдебната система на

...
Европейската комисия счита, че последните промени в съдебната система на
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Полша не изпълнява изискванията за получаване на помощ заради пандемията

Европейската комисия смята, че последните промени в правосъдната система на Полша не са задоволителни, с цел да разрешат изплащането на милиардите евро от фондовете на Европейски Съюз за възобновяване от пандемия. Новият полски закон за дисциплинарната система за съдиите към момента се проучва, съобщи председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

" Обаче към този момент мога да кажа, че този нов закон не подсигурява, че съдиите могат да оспорват статута на различен арбитър, без да рискуват против тях да бъде стартирано дисциплинарно произвеждане ", сподели тя.

Този въпрос би трябвало да бъде обяснен, преди да бъде освободен първият транш от помощта за Полша, удостовери Фон дер Лайен.

От месеци Европейска комисия блокира отпущането на милиарди евро помощ за възобновяване след COVID-19, защото съгласно нея в полската правосъдна система има обилни дефицити.

Неотдавна комисията въпреки всичко се контракти с държавното управление във Варшава по изискванията за погашение на до 35 милиарда евро.

Камарата към Върховния съд, основана през 2018 година, бе централна част от правосъдната промяна на консервативното националистическо държавно управление на Право и правдивост (ПиС). Тя имаше пълномощия да санкционира и освобождава от служба съдиите.

През юли предходната година обаче Съдът на Европейски Съюз постанови, че полската система за дисциплинарни производства в правораздаването нарушава европейското законодателство. Противници на тази промяна настояват, че тя подкопава независимостта на правосъдната система и дава опция за политическа интервенция.
ТЕМА преди 1 час 505 преди 18 часа 1148 преди 19 часа 619
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР