Европейската комисия съобщи, че ще удължи с шест месеца разхлабването

...
Европейската комисия съобщи, че ще удължи с шест месеца разхлабването
Коментари Харесай

Европейският съюз удължава енергийните помощи до лятото

Европейската комисия заяви, че ще удължи с шест месеца разхлабването на разпоредбите за даване на държавна помощ, с цел да продължи отпущането на енергийни помощи.

Правителствата ще могат да дават на семействата и на бизнеса средства, с цел да компенсират високите цени на силата до края на юни 2024 година, стана ясно в понеделник, месец преди оповестеното през март приключване на мярката в края на годината.

Изпълнителният орган на Европейски Съюз смекчи разпоредбите си за държавна помощ през март предходната година, откакто хиляди компании бяха наранени от войната в Украйна, заявявайки, че по-лесният режим ще завърши през декември тази година.

В началото на ноември комисията разгласи, че планува продължение единствено до края на март, само че в този момент добави още три месеца, откакто се сдобила с " противоположната информация, получена от страните членки ".

" Това ще разреши на страните членки, когато е належащо, да разширят своите схеми за подкрепяне и да подсигуряват, че фирмите, които към момента са наранени от рецесията, няма да бъдат отрязани от нужната поддръжка през идния зимен отоплителен интервал ", се споделя в изказване на комисията.

Промените, оповестени този понеделник, обгръщат отплата за високите цени на силата, само че също по този начин и някои по-широки аспекти, като таваните на помощта са увеличени за селското стопанство, рибарството и други браншове.

Така земеделците ще могат да получат от хазната до 280 хиляди евро, а всички останали области до 2.25 млн. евро.

Разширените правила няма да се ползват за поддръжка на ликвидността като държавни гаранции и субсидирани заеми и ограничения, ориентирани към подкрепяне на намаляването на търсенето на електрическа енергия.

" Секциите (...), обхващащи прехода към стопанска система с нулева нетност, нужна за по-нататъшна декарбонизация на европейската стопанска система и ускорение на по-независимата от изкопаемите горива, не са наранени от днешното изменение и ще останат налични до 31 декември 2025 година ", сподели комисията.

Германия към този момент разгласи, че ще продължи да подкрепя бизнеса си доникъде на идната година, даже и откакто конституционният й съд отхвърли да позволи потреблението на остатъка на парите за климатични ограничения, което отвори непредвидена дупка в бюджета.

Идеята за удължение на енергийните помощи не се харесва на доста европейски страни, изключително в източната част на континента, защото те не разполагат с пропорционални на огромните стопански системи свободни държавни средства, с цел да отпускат сравними помощи. Така богатите страни могат да подкрепят по-съществено финансово своите компании, до момента в който по-бедните не могат да го вършат, а това задълбочава разликите в Европейски Съюз.

Полша, Чехия, балтийските страни настояха за по-бързо връщане към пазарните механизми, само че нямат задоволително болшинство, с цел да наложат волята си.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР