Европейската комисия съобщи, че прекратява механизма за сътрудничество и проверка,

...
Европейската комисия съобщи, че прекратява механизма за сътрудничество и проверка,
Коментари Харесай

Историческо: ЕК прекрати мониторинга над България и Румъния

Европейската комисия заяви, че приключва механизма за съдействие и инспекция, с който наблюдаваше правосъдните промени и битката с корупцията в България и Румъния, както и с проведената престъпност у нас. Комисията вкара отчетите от 2007 година и първо приготвяше оценки и рекомендации на всеки шест месеца, а по-късно - един път годишно.

Председателят Урсула фон дер Лайен съобщи: Бих искалa да поздравя България и Румъния за забележителния прогрес, реализиран от присъединението им към Европейски Съюз до момента. Върховенството на закона е една от нашите съществени общи полезности като съюз и двете страни членки реализираха резултати по значими промени през последните години. Днес ние отчитаме тези старания, като прекратяваме МСП. Работата към този момент може да продължи в границите на годишния цикъл за оценка на върховенството на закона, както за всички останали страни членки.
През 2019 година Европейска комисия реши да приключи издаването на отчети за нашата страна поради задоволително осъществяване на рекомендациите, като до тогава бе издала 17 оценки. През юли тази година комисията заяви, че има намерение да приключи действието на механизма. Механизмът за съдействие и инспекция беше въведен при присъединението на България и Румъния към Европейски Съюз през 2007 година като преходна мярка, се показва в днешното известие на Европейска комисия.

От 2020 година Европейска комисия вкара общ годишен отчет за положението на върховенството на закона във всяка от страните в Европейски Съюз.

Бих желал да поздравя България и Румъния за забележителния прогрес, реализиран от присъединението им към Европейски Съюз до момента, декларира по този мотив ръководителят на комисията Урсула фон дер Лайен, представена в известието. Върховенството на закона е една от нашите съществени общи полезности като съюз и двете страни реализираха резултати по значими промени през последните години. Отчитаме тези старания, като прекратяваме механизма. Работата към този момент може да продължи в границите на годишната оценка за върховенството на закона, както за всички останали страни в Европейски Съюз, добавя тя.

Развитието на ситуацията с върховенството на закона в Европейски Съюз сложи нов подтекст за съдействието на Европейска комисия с България и Румъния, се добавя в известието. Годишните отчети за върховенството на закона съпътстват устойчивите промени за България и Румъния, както и за останалите страни в Европейски Съюз. От предходната година тези нови отчети включва и рекомендации, като се следи за осъществяването на доста от контрактуваните промени в България и Румъния. Когато е подходящо, напредъкът по тях се следи и в границите на европейския учебен срок, отбелязва комисията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР