Европейската комисия съобщи, че на осем места в ЕС ще

...
Европейската комисия съобщи, че на осем места в ЕС ще
Коментари Харесай

Един от осемте суперкомпютъра на ЕС ще заработи в София

Европейската комисия заяви, че на осем места в Европейски Съюз ще бъдат основани центрове за суперкомпютри - София, Барселона (Испания), Болоня (Италия), Каяни (Финландия), Миню (Португалия), Острава (Чехия), Бисен (Люксембург) и Марибор (Словения).

Центровете за свръхбързи калкулации ще работят в поддръжка на европейските научни служащи, индустрията и бизнеса и ще създават нови приложения в голям брой области - от основаването на медикаменти и нови материали до битката с изменението на околната среда, се показва в известието на Еврокомисията.

С работата на центровете ще бъде подкрепено създаването на съществени приложения в области като персонализираната медицина, създаването на медикаменти, биоинженерството, прогнозите за времето.

Заедно със средствата от Европейски Съюз общият бюджет за тези действия ще бъде 840 милиона евро.

Суперизчисленията оказват помощ за предвиждания на времето, което дава опция за задействане на системите за ранно предизвестие при комплицирани метеорологични феномени. Те се употребяват и при решаването на комплицирани физични уравнения, които показват процесите и взаимоотношенията на ново лекарство с човешките тъкани.

Във въздухоплаването и производството на коли също се употребяват суперкомпютри за основаване на комплицирани модели за тестванията на обособени елементи, както и на цели самолети и коли. Суперкомпютрите са от решаващо значение при огромни симулации и за оценката на данни, което ги трансформира в извънредно значима част от създаването на изкуствен интелект. Машините се употребяват и за повишението на киберсигурността, както и при блоковите вериги, се показва в известието.

Очаква се суперкомпютрите да проработят във втората половина на идната година. Те ще бъдат свързани с общоевропейската високоскоростна мрежа. До 2027 година Еврокомисията предлага да бъдат планувани 2.7 милиарда евро за финансиране на суперизчисления.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР