Европейската комисия съобщи, че днес е подписала споразумение с Турция

...
Европейската комисия съобщи, че днес е подписала споразумение с Турция
Коментари Харесай

ЕС отпуска 400 млн. евро на Турция за възстановяване от миналогодишните земетресения

Европейската комисия заяви, че през днешния ден е подписала съглашение с Турция за даване на безплатна помощ от 400 милиона евро за възобновяване от миналогодишните опустошителни трусове в страната.
Всичко по тематиката: Земетресенията в Турция и Сирия 687
Това е най-големият финансов принос от европейския фонд за бедствия за страна, кандидатстваща за присъединение към Европейски Съюз, се отбелязва в известие на комисията. Предвижда се предоставените през днешния ден средства да послужат за възобновяване на здравна и учебна инфраструктура, за ръководство на отпадъчните води, за обезпечаване на краткотраен заслон.

Турция би трябвало да употребява сумата в идващите 18 месеца и да показа финансов доклад шест месеца след приключването на този период.

Комисията отбелязва, че земетресенията в Турция през февруари 2023 година засегнаха поминъка на 16 милиона души и предизвикаха огромни вреди. За справяне с  непосредствените последствия Европейски Съюз обезпечи 78,2 милиона евро филантропична помощ и даде в допълнение 66,8 милиона евро за опазването на здравето и уязвимите хора в страната.

Европейска комисия даде също 355,6 милиона евро за бежанците, признати от Турция в засегнатите от бедствието региони.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР