Европейската комисия реши да предяви иск пред Съда на Европейския

...
Европейската комисия реши да предяви иск пред Съда на Европейския
Коментари Харесай

ЕК предявява иск срещу България пред Съда на ЕС заради управлението на речните басейни

Европейската комисия реши да предяви иск пред Съда на Европейския съюз против България и още 5 страни членки за това, че за това, че не са завършили преразглеждането на своите проекти за ръководство на речните басейни, изисквани според Рамковата инструкция за водите (Директива 2000/60/ЕО) и/или на проектите за ръководство на риска от наводнения, изисквани според Директивата за наводненията (Директива 2007/60/ЕО), оповестиха от Комисията.

Рамковата инструкция за водите е ориентирана към обезпечаване на положително качествено и количествено положение на европейските водни обекти като реки и езера. Тя има за цел да се понижи и отстрани замърсяването, както и да се подсигурява, че има задоволително вода, с цел да се отговори по едно и също време на потребностите на хората и на дивата флора и фауна. Съгласно Рамковата инструкция за водите страните членки би трябвало да актуализират и рапортуват своите проекти за ръководство на речните басейни на всеки шест години. Тези проекти включват стратегия, в която са планувани ограничения от главно значение за обезпечаването на положително положение на всички водни обекти, както се изисква според директивата. Съгласно Директивата за наводненията страните членки би трябвало също по този начин да актуализират и рапортуват своите проекти за ръководство на риска от наводнения на всеки шест години.

През февруари 2023 година Комисията изпрати публични уведомителни писма, а по-късно, през септември 2023 година, и стимулирани мнения до всички страни, които не бяха актуализирали и преразгледали тези проекти. Въпреки известния прогрес шест страни към момента не са изпълнили отговорностите си по едната или по двете наставления:

Испания, Малта и Португалия към момента не са докладвали напълно своите трети проекти за ръководство на речните басейни и втори проекти за ръководство на риска от наводнения;

България и Ирландия към момента не са докладвали напълно третите проекти за ръководство на речните басейни;

Словакия към момента не е докладвала напълно вторите проекти за ръководство на риска от наводнения.

Комисията счита, че напъните на органите досега са незадоволителни и заради това предявява иск против тези страни членки пред Съда на Европейски Съюз. Повече информация е разполагаем в известието за медиите.

Другите решения по процедури за нарушавания по отношение на България са в следните области:

Правосъдие

Европейската комисия реши да стартира произвеждане за определяне на нарушаване като изпрати в допълнение публично уведомително писмо до България (INFR(2019)0164), заради това че не е транспонирана напълно в националното законодателство Директивата по отношение на процесуалните гаранции за децата, които са обвинени или обвинени в границите на наказателното произвеждане (Директива (ЕС) 2016/800).

Енергетика

Комисия реши също да открие произвеждане за определяне на нарушаване, като изпрати публично уведомително писмо на България (INFR (2023) 2190) за несъблюдение на отговорностите за известяван на Комисията за избрана информация, планувани в Регламента за сигурността на доставките на газ (Регламент (ЕС) 2017/1938)./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР