Европейската комисия публикува списък на 23 държави, които могат да

...
Европейската комисия публикува списък на 23 държави, които могат да
Коментари Харесай

Брюксел пусна списък на перачници на пари

Европейската комисия разгласява лист на 23 страни, които могат да служат като възможни перачници на пари и източник на финансиране на терористи.

Той уголемява към този момент известната листа от 2015 година, в която са посочени 16 рискови страни, написа през днешния ден.бг. В новия лист са добавени Панама и Саудитска Арабия, Ирак, Либия, Нигерия и Афганистан, които до момента не бяха под в допълнение наблюдаване.

Причината и те да бъдат включени е влизането в действие на последната версия на европейското законодателство против мръсните пари, което уголемява критериите за риск и прибавя условия за откриване на информация за получателите на пари от подозрителни страни и изискванията за използването им.

23-те от черния лист са: Афганистан, Американска Самоа, Бахамите, Ботсвана, Северна Корея, Етиопия, Гана, Гуам, Иран, Ирак, Либия, Нигерия, Пакистан, Шри Ланка, Панама, Пуерто Рико, Самоа, Саудитска Арабия, Сирия, Тринидад и Тобаго, Тунис, Американските Вирджински острови и Йемен.

Заподозрените перачници са излъчени от 54 страни, оценени от Еврокомисията, като за тях се счита, че " имат стратегически неналичия в режимите им за битка с прането на пари и битка с тероризма ". Еврокомисията ги е сортирала по три критерия: систематични опити за промъкване на мръсни пари през европейската банкова система, мощни стопански връзки с Европейски Съюз и влезнали в полезрението на подозрителни офшорки на МВФ.

Банките, финансовите къщи и други финансови организации ще би трябвало да вършат задълбочени инспекции на всяка финансова интервенция, която включва клиенти или финансови институции от тези високо рискови организации. Целта им ще бъде да могат по-добре да се разпознават подозрителни парични потоци.

" Трябва да сме сигурни, че мръсните пари от други страни не намират междина през нашата финансова система. Мръсните пари са източникът на мощ на престъпността и тероризма ", разяснява еврокомисарят Вера Йоурова при представянето на черния лист.

Проверките ще станат наложителни в края на април или май, защото Европейският парламент и страните членки ще имат до 2 месеца да се произнесат по наличието на листата.

Евросъюзът има черна листа и на страните, чийто данъчни режими допускат към укриване на налози. В него обаче останаха единствено 6 страни, класифицирани като данъчни убежища: Американска Самоа, Гуам, Намибия, Самоа, Тринидад и Тобаго и Американските Вирджински острови.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР