Европейската комисия публикува резултатите от проучване на Евробарометър относно правата

...
Европейската комисия публикува резултатите от проучване на Евробарометър относно правата
Коментари Харесай

ЕК: Над половината от пътниците в ЕС не са запознати с правата си

Европейската комисия разгласява резултатите от изследване на Евробарометър по отношение на правата на пасажерите в Европейския съюз. Според него едвам 43 % от жителите на Европейски Съюз, които са пътували със аероплан, железопътен превоз на дълги дистанции, рейс или ферибот през последните 12 месеца, знаят, че в Европейски Съюз са въведени специфични права за пасажерите, осведоми Представителството на Европейска комисия в София.
Проучването е извършено сред 19 февруари и 4 март 2019 година и в него са взели участие 27 973 жители на Европейски Съюз.
Адина Вълян, комисар по въпросите на превоза, съобщи: „ Европейският съюз е единственият район в света, където жителите разполагат с цялостен набор от права, осигуряващи отбрана по време на пътешестване. Тези права обаче би трябвало да бъдат по-популярни и по-лесни за схващане и използване. Също по този начин нашите правила следва да носят по-голяма правна сигурност за пасажерите и бранша. Ето за какво Комисията предложи правата на пасажерите във въздушния и железопътния превоз да бъдат обновени. Сега е належащо Съветът и Европейският парламент бързо да реализират единодушие по тези оферти, с цел да се подсигурява ефикасна отбрана на пътуващите в Европейски Съюз “.
Правата на пасажерите се дефинират на ниво Европейски Съюз. Те се ползват от доставчиците на транспортни услуги, а националните органи дават отговор за контрола по използването им. Различията в практиките сред обособените страни затрудняват пасажерите и те не постоянно имат изясненост към кого да се извърнат и какво да създадат, изключително поради обстоятелството, че пътуванията им в Европейски Съюз са неведнъж трансгранични. Комисията към този момент поставя спомагателни старания за внасяне на повече изясненост по тематиката и за това пасажерите да бъдат по-добре осведомени с правата си. За задачата тя прави законодателни оферти за правата на пасажерите във въздушния и железопътния превоз, издава насоки и дава постоянна информация за правосъдната процедура в тази област. Също по този начин Комисията стартира акция за повишение на осведомеността.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР