Самостоятелна изложба скулптура и живопис на утвърдения варненски автор Венелин

...
Самостоятелна изложба скулптура и живопис на утвърдения варненски автор Венелин
Коментари Харесай

Венелин Иванов реди изложба скулптура и живопис във Варна

Самостоятелна галерия статуя и живопис на одобрения варненски създател Венелин Иванов ще бъде показана в зала „ Ателие Георги Велчев “ на Художествения музей „ Георги Велчев “, филиал на Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” - Варна, от 18 юни до 19 юли 2024 година Експозицията включва селекция, направена от художника с концепцията да срещне варненската аудитория с някои непоказвани до момента във Варна негови произведения. Ще забележим 10 статуи, изпълнени в бронз, един релеф - мед, както и 10 творби живопис - акрил и акварел, също и рисунки.

Подхода си към изложбата Венелин Иванов споделя пред Нина Локмаджиева: “С творбите, които подбрах, се връщам малко обратно. Те са основани в един интервал от 45 години. Без мисъл за ретроспекция, взех решение да изложа неща, част от които не съм показвал във Варна - най-вече творби от бронз. Най-старата творба е “Две лица ” - направих я във времето към 1979 - 1980 година, а по-нататък през годините се появиха “Заключена ария ”, “Отвъден свят ”, “Цветница ”, “Игра с ангел ” - ще ги видите в този момент в Ателие “Георги Велчев ”. Най-новите неща са от моите архитектурни структури - те са някакъв тип градски, може би футуристични, комплекси. Правя ги от бронз, само че това е единствено фиксиране на концепцията за тях. А тя е да бъдат изпълнени в по-голям мащаб, който за жалост не мога да осъществявам. Подсказва един метод на основаване на огромни екстериорни пластики. Замисълът ми е те да бъдат не от бронз, а от камък, бетон, стомана и в комбиниране с растителност. Това е единствено концепция, не е приключена работа, само че хората мъчно могат да я възприемат по този начин - считат, че когато една творба се изложи в изложба - това е към този момент дефинитивно, и край. Понякога структурите са от дърво, от някакви подръчни материали, само че постоянно носят в себе си концепцията за нещо огромно. В тази галерия имам единствено една от тези работи, само че нейното наличие е значимо за мен, тъй като показва наклонността градът да бъде забелязан като една конструкция, единствено е належащо фенът да си я показа в мащаб. Не мога да осъществявам мащаба и към този момент съм се отказал да върша тези “градове ”, по тази причина взех решение в този момент да покажа повече фигуративни работи, които съм правил преди. А от другите, архитектурните, имам единствено една осъществена в мащаб, в бронз - тя е в парка на Уго Вутен в Белгия. Ще видите работи живопис и рисунка - пейзажи с море, утро, талази - това са импресии, в които всеки може да открие нещо свое. Включил съм и рисунка на остарелия “Вулкан ” - там, където беше моето ателие, само че малко поизмислена, с известна доза носталгия. Доста години изкарахме там - 25 години не са малко време, имаме мемоари за шерване. ”

Венелин Иванов е роден през 1952 година във Варна. Завършва компетентност “Скулптура ” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий ” през 1977 година при проф. Атанас Миндов. Член е на СБХ от 1985 година Живее и работи във Варна. Изявите му са в региона на дребната пластика, релефа, интериорната и екстериорна статуя от стомана, бетон, бронз, камък, дърво и мед. Негови произведения са владеене на държавни, общински и частни сбирки в България, Нидерландия, Белгия, Германия, Англия, Норвегия, Съединени американски щати, Канада, Япония и други От 1980 година взе участие в общи художествени изложения във Варна, Добрич, София, Габрово, Пловдив, Смолян, Бургас, Русе, Плевен, Шумен, Велико Търново, Добрич и други Част е от представянето на българско изкуство през 1980-те и 90-те години в Дордрехт и Ойстервейк - Нидерландия, в Москва и Одеса, в Осло - Норвегия. Включва се в скулптурни симпозиуми в редица европейски страни. Той е измежду създателите в плана “Черно море - Северно море ” през 1999 година На фондация “Проекти Източна Европа ” на Ада Д’Аамкур и Тон Делемаре, негови работи са експонирани в скулптурния парк Дрехтоверс, Нидерландия, а през 2004 година - и в скулптурния парк на белгийския колекционер Уго Вутен. В идващите две десетилетия интензивно участва на художествената сцена във Варна, страната и Европа. Негови монументални пластики са част от актуалната градска среда на морската столица. Носител е на премия “Варна ” за изобразително изкуство през 2020 година
Художествен музей „ Георги Велчев “, Варна, ул. “Радко Димитриев ” 8.

Работно време на музея: вторник - събота от 10:00 до 18:00.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР