Европейската комисия публикува резултатите от общоевропейска кампания за тестване на

...
Европейската комисия публикува резултатите от общоевропейска кампания за тестване на
Коментари Харесай

Проучване на ЕК за оценка на разликите в качеството на хранителните продукти в ЕС


Европейската комисия разгласява резултатите от общоевропейска акция за тестване на хранителни артикули, които демонстрират, че някои артикули се продават под идентична или сходна марка, само че имат друг състав.

След своята тирада за положението на Съюза през 2017 година ръководителят Жан-Клод Юнкер е зает с решаването на казуса с разликите в качеството на продуктите. Европейската комисия предприе разнообразни начинания, а през днешния ден разгласява резултатите от изследване, в границите на което артикули в Европейски Съюз бяха тествани посредством една и съща методика, с цел да се разбере по-добре каква е обстановката с особеното качество на храните.

Основни констатации

Анализът на съвсем 1400 хранителни продукта в 19 страни от Европейски Съюз (България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия), осъществен от Съвместния проучвателен център – службата за научни действия и знания към Комисията, демонстрира, че в множеството случаи съставът е отговарял на метода на показване на продуктите:

- 23% от продуктите са били с идентична лицева страна на опаковката и еднообразно наличие, а при 27% от продуктите разликите в състава им в другите страни от Европейски Съюз са били съпроводени от друга лицева страна на опаковката.

- 9% от продуктите, показани като идентични в целия Европейски Съюз, са имали друг състав: те са имали идентична лицева страна на опаковката, само че друг състав.

- Други 22% от продуктите, показани по подобен метод, са имали друг състав: те са имали сходна лицева страна на опаковката, само че друг състав.

- При потреблението на идентична или сходна опаковка на артикули с друг състав не се следят географски трендове. Освен това разликите в състава, открити в тестваните артикули, не значат безусловно разлики в качеството.

Действия на Комисията по този въпрос

След като ръководителят на Комисията Жан-Клод Юнкер засегна въпроса за качеството на продуктите в своята тирада за положението на Съюза през 2017 година, Европейската комисия предприе разнообразни начинания: изясняване по кое време съществуването на разлика в качеството на артикули е заблуждаваща процедура посредством законодателството в границите на неотдавна утвърждения Нов търговски механизъм за потребителите;

- определяне на обща методика за тестване на питателните продукти;

- издание на набор от насоки, които оказват помощ на националните органи да ползват законодателството на Европейски Съюз за отбрана на потребителите и в региона на храните;

- заделяне на над 4,5 млн. евро за решение на този проблем;

-фтестване на артикули в целия Европейски Съюз посредством една и съща методика, с цел да се разбере по-добре каква е обстановката с особеното качество на храните.

Днес Европейската комисия дава начало на нова покана за показване на оферти с общ бюджет 1,26 млн. евро, чиято цел е подсилване на потенциала на потребителските организации да тестват артикули и разпознават евентуално заблуждаващи практики. Крайният период за присъединяване е 6 ноември 2019 година

Съгласно законодателството на Европейски Съюз предлагането на стока като идентична на стока, предлагана на пазара в други страни членки, в случай че тази стока се разграничава доста във връзка с състава и характерностите си, без за това да има основателни и справедливи аргументи, може да съставлява нелоялна и противозаконна илюзия на потребителите. В проучването, осъществено от Съвместния проучвателен център, се разказва обстановката на пазарите на деветнайсетте участващи страни от Европейски Съюз по време на изследването (ноември – декември 2018 г.).

Кампанията за тестване на артикули бе част от отговора на Европейската комисия на терзанията, свързани с разликите в качеството на храните. Продуктите бяха подбрани въз основата на оферти на страните членки въз основа на тъжби, получени от органи и асоциации за отбрана на потребителите. Тестването се извърши по хармонизирана методика, създадена от Съвместния проучвателен център в съдействие с страните от Европейски Съюз. Тя дава опция за съпоставимо взимане на проби, тестване и интерпретиране на данните в целия Съюз. Всички страни членки бяха поканени да съберат информация за състава на определените хранителни артикули, предлагани на техните пазари.

Деветнайсет страни изпратиха информация за 113 маркови продукта и 15 продукта с комерсиална марка на разпространителя. Като първа стъпка, този разбор се основава на информация от етикетите на продуктите и на външния тип на лицевата страна на опаковките. Публикуваният през днешния ден отчет ще даде по-добра основа за разискване на разликите в качеството в Европейски Съюз. Същевременно са нужни по-нататъшни стъпки за възстановяване на представителността на разбора и за по-добро схващане на връзката сред състав и качество.

В изследването участваха България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР