Европейската комисия публикува прегледа на дейността си за изминалата година.В

...
Европейската комисия публикува прегледа на дейността си за изминалата година.В
Коментари Харесай

Годишният доклад на ЕК: Русия се опита да ни изнудва с енергетиката, затова ускорихме прехода към чиста енергия

Европейската комисия разгласява прегледа на активността си за миналата година.

В отчета се напомня, че преди година Европейски Съюз беше изправен пред едно от най-големите провокации в историята – с война, която бушува на нашия континент и за първи път в историята прилежаща страна е атакувана поради желанието си да се причисли към блока.

„ Русия се опита да ни изнудва с енергетиката, а Европа беше на ръба на рецесия с изкопаемите горива. Не знаехме дали запасите ни от газ ще стигнат за зимата, само че знаехме надълбоко в сърцата си, че не можем да се откажем от нашите украински другари, които се борят за свободата си “, се споделя в отчета. „ Трябваше бързо да прекратим зависимостта си от съветските изкопаеми горива, като диверсифицираме и ускорим прехода към чиста сила. И го направихме дружно. Не тъй като беше елементарно, а тъй като беше вярното нещо, се показва в документа “.

„ От 2019 година европейците претърпяха световна пандемия, преодоляха енергийна рецесия и одобриха в домовете си най-големия брой разселени хора след Втората международна война. Въпреки тези проблеми, ние в никакъв случай не сме се колебали в уговорката си към Европейския зелен пакт, цифровите нововъведения, ориентирани към индивида, и обществената правдивост. Това е Комисия, която остава вярна на думата си и извършва “, се акцентира в отчета.

В документа се показва, че 27-те страни членки на Европейски Съюз, дружно с Исландия, Норвегия, Северна Македония, Сърбия и Турция посредством Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз, са взели участие в обезпечаването на над 94 000 тона помощ за Украйна, чиято стойност се прави оценка на над 760 милиона евро.

„ Гражданите на Европейски Съюз освен възвърнаха доверието в устойчивостта, гъвкавостта и визията на нашия Съюз, само че ние, европейците, станахме по-силни и по-обединени “, се показва в прегледа.

След обръщението на Фон дер Лайен, което е последното ѝ годишно послание в този състав на Европейския парламент преди европейските избори през юни следващата година, следва полемика, на която евродепутатите ще изложат вижданията си за обстановката в Европейския съюз.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР