Европейската комисия публикува докладите на Фейсбук, Гугъл и Туитър, покриващи

...
Европейската комисия публикува докладите на Фейсбук, Гугъл и Туитър, покриващи
Коментари Харесай

ЕК иска повече напредък от Фейсбук, Гугъл и Туитър в борбата с дезинформацията

Европейската комисия разгласява отчетите на Facebook, Google и Туитър, покриващи осъществения през януари 2019 година прогрес по техните задължения за битка с дезинформацията. Тези три онлайн платформи подписаха Кодекса за активността против дезинформация и от тях бе поискано да рапортуват месечно за техните ограничения в навечерието на изборите за Европейски парламент през май 2019 година

Комисията изиска по-специално да получи подробна информация, с цел да следи напредъка при инспекцията на публикуването на реклами, прозрачността на политическата реклама, затварянето на подправени профили и маркиращите системи за автоматизирани ботове. Зам.-председателят за единния дигитален пазар Андрус Ансип, комисарят за правораздаване, консуматори и тъждество на половете Вера Йоурова, комисарят за Съюза на сигурност Джулиан Кинг и комисарят за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел споделиха в взаимно изказване:

“Онлайн платформите, които подписаха Кодекса за активността, организират своите политики в Европа, с цел да поддържат честността на изборите. Това включва по-добра инспекция на публикуването на реклама, принадлежности за бистрота на политическото рекламиране и ограничения за идентифициране и блокиране на неавтентично държание при техните услуги.

Трябва обаче да забележим повече прогрес по уговорките, поети от онлайн платформите, за битка с дезинформацията. Платформите не са дали задоволително данни, показващи, че новите политики и принадлежности се разполагат по един своевременен метод и с задоволително запаси във всички държави-членки на Европейски Съюз. Докладите дават прекомерно малко информация за резултатите понастоящем от ограниченията, които към този момент са взети.

Накрая, платформите не са съумели да разпознавам характерни индикатори, което би направило допустимо следенето и измерването на напредъка в Европейски Съюз. Качеството на предоставената информация варира от един подписал Кодекса до различен, според от сферата на ангажимент, покрита от всеки отчет. Това ясно демонстрира, че има марж за възстановяване от страна на всички подписали.

Избирателните акции преди европейските избори ще стартират съществено през март. Насърчаваме платформите да ускорят своите старания, тъй като сме разтревожени от обстановката. Призоваваме Facebook, Google и Туитър да създадат повече във всички държави-членки, с цел да се помогне с гарантиране честността на изборите за Европейски парламент през май 2019 година

Също по този начин насърчаваме платформите да засилят своето съдействие в проверителите на обстоятелства и университетските откриватели, с цел да засичат акции по дезинформация и с цел да вършат наличието от тествани обстоятелства по-видимо и широкоразпространено ”

Основни резултати от отчетите на подписалите страни:

– Facebook не е докладвал за резултати по дейностите, подхванати през януари по отношение на инспекцията на публикуването на реклами. По-рано разгласи, че през март 2019 година ще има наличен списък за целия Европейски Съюз с политическото и проблематично рекламиране. Докладът дава обновена информация за случаите на интервенция от трети страни в държавите-членки на Европейски Съюз, само че не оповестява за броя отстранени подправени профили заради недобросъвестни дейности, имащи за цел съответно Европейския съюз.

– Google даде данни за подхванатите през януари дейности за възстановяване на инспекцията на публикуването на реклами в Европейски Съюз, разделно по държави-членки. Представеното премерване обаче не е задоволително характерно и не обяснява доколко са подхванати дейности, с цел да се засегне дезинформацията или други аргументи (например, подвеждаща реклама). Google разгласява нова политика за “изборните реклами ” на 29 януари и ще стартира публикуването на Доклад за прозрачността на политическите реклами, незабавно щом рекламодателите стартират да пускат такива реклами. Google не е обезпечил доказателства за съответно използване на своите политики за честността на услугите за месец януари.

– Туитър не е дал никакво премерване на своите задължения за възстановяване инспекцията на издание на реклами. Що се отнася до прозрачността на политическите реклами, назад на декларираното в отчета за приложението през януари, Туитър е отсрочил своето решение до февруарския отчет. Що се отнася до честността на услугите, Туитър е добавил пет набора от профили, включващи голям брой профили в трети страни, към своя Архив на евентуални задгранични интервенции, който е обществено наличен и може да бъде открит при търсене, само че не дава премерване, което да регистрира прогрес.

Следващи стъпки

Днешният отчет покрива ограниченията, подхванати от онлайн фирмите през януари 2019 година Следващият месечен отчет, покриващ дейностите, осъществени през февруари, ще бъде оповестен през март 2019 година Това ще разреши на Комисията да ревизира дали са налични ефикасни политики за гарантиране честността на изборния развой преди европейските избори през май 2019 година

До края на 2019 година Комисията ще извърши цялостна оценка на първичния период на Кодекса от 12 месеца. Ако резултатите се окажат незадоволителни, Комисията може да предложи следващи дейности, в това число от регулаторен темперамент. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР