Европейската комисия прогнозира българската икономика да нарасне с 3,7% тази

...
Европейската комисия прогнозира българската икономика да нарасне с 3,7% тази
Коментари Харесай

ЕК понижи прогнозата си за растежа на българската икономика

Европейската комисия предвижда българската стопанска система да нарасне с 3,7% тази година и с 3,5% следващата година, което е леко намаляване по отношение на прогнозата от есента, когато се очакваше индикаторът да доближи надлежно 3,8 на 100 и 3,6 на 100. Това сочат оповестените през днешния ден зимни междинни стопански прогнози на Европейска комисия.

В прогнозата се отбелязва, че българският стопански напредък е останал мощен предходната година, като е достигнал 3,8 на 100 с помощта на потреблението и вложенията.

По-високото ползване е подкрепено най-вече от мощното покачване на заплатите, обвързвано с огромното търсене на работна ръка на пазара, както и на покачването на заплатите в държавния бранш, се показва в документа.

Според Европейска комисия вложенията са се възстановили предходната година изключително в държавния бранш, защото поддържаните от Европейски Съюз капиталови стратегии са подкрепили държавните финансови разноски.

За тази година Европейска комисия чака мощното вътрешно търсене да продължи да бъде главен мотор на стопанската система, до момента в който приносът на външния бранш се чака да стане позитивен едвам през 2019 година

Европейските средства ще продължат да поддържат държавните вложения през 2018 година, а покачването на заплатите би трябвало да продължи да подтиква частното ползване, показва Комисията, като добавя, че потреблението и вложенията се чака да продължат да поддържат растежа и през 2019 година.

Благодарение на по-високите цени на силата и суровините, както и на по-високите административни цени на комуналните услуги инфлацията през 2017 е минала на позитивна територия, достигайки 1,2 на 100, след три години негативни стойности.

За тази година Европейска комисия чака инфлацията да се увеличи до 1,4 %, а за следващата година - до 1,5 на 100 посредством основно на международните цени на петрола.

Същевременно главната инфлация се чака да се форсира, защото разполагаемият приход на семействата, подсилен от позитивните трендове на пазара на труда, предизвиква търсенето.

Значим и дълготраен напредък на европейската стопанска система

Темповете на напредък в еврозоната и Европейски Съюз през миналата година надвишиха упованията с продължаването на прехода от възобновяване към стопански напредък. Според оценките стопанските системи в Еврозоната и в останалата част от Европейски Съюз са отбелязали напредък от 2,4 на 100 през 2017 година, което съставлява най-бързият ритъм за последното десетилетие.

Очаква се мощните резултати да продължат през 2018 и 2019 година, като в Еврозоната и в останалия Европейски Съюз бъде реализиран напредък от надлежно 2,3 на 100 и две на 100.

Сегашната оценка за нарастването на брутния вътрешен артикул (БВП) през 2017 година от 2,4 на 100 надвишава предвижданията в есенната икономическа прогноза от ноември за напредък от 2,2 на 100 в Еврозоната и 2,3 на 100 в Европейски Съюз. Прогнозният напредък за 2018 и 2019 година на стопанските системи както в еврозоната, по този начин и в Европейски Съюз като цяло също претърпя нарастване след ноември Ч от 2,1 на 100 на 2,3 на 100 за настоящата година и от 1,9 на 100 на 2,0 на 100 за 2019 година. Причините са както мощно изразеното влияние на възходящата фаза на икономическия цикъл в Европа, където пазарите на труда не престават да се усъвършенстват, а икономическите настройки са изключително позитивни, по този начин и по-голямото от предстоящото активизиране на икономическата активност и търговията в международен мащаб.

Силното търсене, високата степен на потребление на потенциала и удобните финансови условия евентуално ще се отразят позитивно на вложенията през прогнозния интервал.

Прогнозната инфлация се резервира умерена

Очаква се същинската инфлация, която изключва нестабилните цени на силата и непреработените храни, да се резервира умерена в изискванията на постепенно възобновяване от стагнацията на пазара на труда и към момента слаб напън за увеличение на заплатите. Общата инфлация ще продължи да се въздейства доста от цените на силата и се чака леко да се усили. През 2017 година инфлацията в Еврозоната доближи 1,5 на 100. Според прогнозите това ниво ще се резервира през 2018 година, а през 2019 година ще се усили на 1,6 на 100.

Рисковете са уравновесени, като в кратковременен проект доминират тези с удобен резултат

Рисковете за планувания напредък остават значително уравновесени. Възможно е икономическият напредък да надвиши упованията в кратковременен проект в благозвучие с позитивните стопански настройки. В средносрочен проект високите цени на активите на международния пазар могат да се повлияят неподходящо от възможна преоценка на рисковете и главните стопански индикатори. Продължават да са налице рисковете с неподходящ резултат, свързани с неразбираемия излаз от договарянията за излизане на Обединеното кралство от Европейски Съюз, както и обвързваните с геополитическо напрежение и разбиране на по-национално насочени и протекционистки политики, показва Европейска комисия в разбора си.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР